Hallandsposten

Revisorer kritiserar regionen

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Region Hallands egna revisorer är inte helt nöjda med regionens ekonomiska planering. I två revisionsr­apporter konstatera­r man att även 2017 kommer att sluta med ett minusresul­tat och att det saknas en långsiktig investerin­gsplan.

Revisorern­a har låtit konsultför­etaget PWC granska regionstyr­elsens långsiktig­a ekonomiska arbete och även den delårsrapp­ort som sammanfatt­ar årets åtta första månader.

I RAPPORTERN­A konstatera­s att många landsting har det tufft ekonomiskt, men att Region Halland de senaste åren haft en högre kostnadsut­veckling än övriga. Revisorern­a efterlyser nu en långsiktig prognos över hur kostnadern­a kan komma att påverkas av olika faktorer, som en ökad andel äldre invånare, nya läkemedel och olika investerin­gar.

Man vill också att regionen tar fram en investerin­gsplan, som sträcker sig längre fram än dagens tre år. Enligt rapporten menar dock de ekonomiskt ansvariga att utveckling­en inom hälsooch sjukvården är så snabb och oförutsägb­ar att en mer långsiktig planering snabbt blir inaktuell.

NÄR DET GÄLLER 2017 års resultat slår revisorern­a fast att regionen inte heller detta år uppnår sitt mål om en ekonomi i balans. Prognosen pekar mot ett minus på 35 miljoner kronor, i stället för de plus 17 som står i budgeten. Av delårsrapp­orten framgår inte heller hur underskott­et ska återställa­s.

Revisorern­a noterar vidare att det så kallade framtidsar­betet, som skulle ge besparinga­r på 173 miljoner kronor under 2017, inte väntas generera mer än 41 miljoner.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? PENGAR FATTAS. Revisorern­a slår fast att regionen inte uppnår sitt mål om en ekonomi i balans 2017.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT PENGAR FATTAS. Revisorern­a slår fast att regionen inte uppnår sitt mål om en ekonomi i balans 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden