Hallandsposten

Grannarna överklagar bygglovet

SNÖSTORP: PRIVAT BOLAG FÅR BYGGA PÅ TOMT SOM KOMMUNEN RATAT

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Tomten dög inte för kommunens egen förskola. Nu har en privat aktör fått klartecken för att bygga en förskola för 60–80 barn på samma tomt vid Fylleån på Snöstorp.

”Vi förstår inte hur man kan tillåta att det byggs en förskola på den här tomten.”

LINDA BRUNNEGÅRD

– Vi förstår inte hur man kan tillåta att det byggs en förskola på den här tomten. Dels är det branta sluttninga­r ner mot Fylleån, dels är tillfarten till tomten en smal asfalterad före detta stig där bilar inte kan mötas. Och här har man tänkt att 80 barn ska gå i förskola, säger Linda Brunnegård, en av grannarna i området som har överklagat bygglovet till länsstyrel­sen.

DEN LILLA VÄGSNUTTEN ner till förskoleto­mten har inte ens ett namn, men är en tvärgata till Stenamarks­vägen. Den är i sin tur en tvärgata till Gamla prästvägen, som även är gångoch cykelbana. På den ena sidan av den smala namnlösa vägen ligger villor. Området på andra sidan ägs av kommunen och är allmän platsmark med ändamål park och plantering.

– Tänk dig själv när det kommer mängder med bilar som ska hämta och lämna barn på förskolan varje dag. Bilarna kan ju inte ens mötas. På bygglovsri­tningen finns sju p-platser, som väl kommer att användas i huvudsak av personal. Ska föräldrarn­a bara öppna bildörrarn­a och släppa ut ungarna så att de själva får springa in på förskolan? Det funkar ju inte så, säger Zlatko Dedic.

Utöver föräldrarn­as bilar kommer förskolan även att ta emot nyttotrafi­k, typ sopbilar, varutransp­orter och liknande.

I bygglovet har entreprenö­ren skickat in en markplaner­ingsplan med trafikflöd­et till och från förskolan. På skissen kan man se hur det är tänkt att bilarna ska köra in på den smala vägen, lämna barnen, svänga tillbaka på en asfalterad yta intill förskolan och köra ut samma väg.

GRANNARNA VISAR DEN branta sluttninge­n ner mot Fylleån. Förskoleto­mten ska hägnas in med staket cirka åtta meter från Fylleån, men de tycker ändå att läget är olämpligt för små barn.

– Vem vill ha på sitt samvete om ett barn tar sig över staketet ner till ån och det händer något, undrar Linda Brunnegård.

Tomten ligger i en gammal del av Snöstorp och omfattas av en byggnadspl­an (föregångar­e till detaljplan) från 1956 då Snöstorp låg i Simlångsda­lens kommun. I planen står att tomten är ”avsedd att odelat begagnas såsom tomtplats för reningsver­k för höggradig rening av avloppsvat­tnet från bebyggelse­n i Snöstorps kyrkby...”

2008 FICK HALMSTADS kommun bygglov för en förskola på tomten, men bygget fullföljde­s aldrig. I december 2015 kom frågan upp i den så kallade samordning­sgruppen inom kommunen, där avdelnings­chefer samlas och diskuterar fysisk planering.

– Det handlade om att en privat aktör ville köpa tomten för att bygga en förskola med sex avdelninga­r, säger Sven Olof Nilsson, planstrate­g på samhällsby­ggnadskont­oret.

Enligt honom var inte kommunen intressera­d av att bygga en egen förskola eftersom tomten var för liten och låg nära Fylleån samt att ett bygge skulle innebära höga kostnader.

– Samordning­sgruppen ansåg att trafikytor­na behövde utökas. Det nämndes också att grundläggn­ingen var komplicera­d på grund av närheten till Fylleån. En geoteknisk undersökni­ng skulle behöva göras eftersom man befarade att marken kunde vara instabil, säger Sven Olof Nilsson.

Om kommunen gjorde någon markunders­ökning 2008 då man fick bygglov för en förskola är oklart. Det har inte gått att hitta någon sådan i de kommunala arkiven.

 ?? Bild: ANNA-KARIN FORSBERG ?? ÖVERKLAGAR. Flera grannar har reagerat på att den väg som leder fram till den planerade förskolan är så smal att bilar inte kan mötas.
Bild: ANNA-KARIN FORSBERG ÖVERKLAGAR. Flera grannar har reagerat på att den väg som leder fram till den planerade förskolan är så smal att bilar inte kan mötas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden