Hallandsposten

Löpare genrepar i fryslager

HALMSTAD: FAR OCH SON GÖR SIG REDO FÖR MARATONLOP­P PÅ ANTARKTIS

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Trots vadderade löpartajts, mössa, vantar och polo under vindjackan huttrar HP:S utsände rejält när han försöker intervjua Håkan och Andreas Jonsson inne i det 6 000 kvadratmet­er stora fryslagret.

Extra isande känns det varje gång vi joggar förbi de stora fläktarna och efter en halvtimme börjar reportern bli så stel om läppar och kinder att det blir allt svårare att urskilja vad han sluddrar om.

– Detta är perfekt, jag känner ingen kyla alls i ansiktet, säger Håkan och tar av sig skidglasög­onen när vi stannar till mellan hyllorna med glasspaket och djupfrysta lingon.

– Det går utmärkt att andas, trots att jag egentligen har köldastma, förklarar Andreas när han dragit ner masken han har över munnen.

Vi befinner oss på företaget Wohlins på Fyllinge industriom­råde. Eftersom Håkan och Andreas ska springa Antarctic Ice Marathon, världens sydligaste mara, den 24 november vill de testa sin utrustning under liknande förhålland­en.

– TIDIGARE har jag haft militärer här som förberett sig inför övningar i Norrland, men dessa är de första besökarna som ska till Sydpolen, säger Roger Wohlin, en av bröderna som driver fryshusfir­man.

För Håkan, som är röntgenläk­are i Halmstad, handlar det stundande loppet om att komma med i den exklusiva, lilla skara som genomfört maraton – alltså 42 kilometers löpning – på jordens alla sju kontinente­r.

– Kylan är ett element att övervinna där nere, speciellt om det blåser. Är väderförhå­llandena för svåra skjuter de på loppet, så vi har fått order om att ha öppet datum på biljetten hem från Chile, säger han med rykande andedräkt där vi står inne i 24 minusgrade­r.

En snabb koll på mobilens väderapp – strax innan telefonen låser sig och slocknar av kylan – visar att det i dag är 33 minusgrade­r på Antarktis, vilket känns som 44 minus trots att vinden nu är svag.

– Det är viktigt att man inte blir blöt av svett, säger Andreas och berättar att vindställe­n är gjorda av membran som ”andas ut” kondens. Under det har de fleecelikn­ande material. Närmast kroppen är det merinoull som gäller, eftersom den värmer även om den blir våt.

Ska man springa maraton på Antarktis gäller det att förbereda sig ordentligt. Det är därför som Håkan Jonsson och hans son Andreas joggar runt i 24 minusgrade­r i ett fryslager.

FÖR ATT ÄVEN vänja sig vid att springa på snö ska de snart åka upp till Göteborg, där skidhallen Skidome i Kviberg gör ett undantag och låter dem testlöpa intill det drygt en kilometer långa skidspåret.

Enda orosmolnet är att baksidan på Håkans ena lår trilskas.

– Men jag har gjort ett ultraljud på mig själv och såg ingen blödning, säger han.

 ??  ?? TIBET NÄSTA ÅR. ”Eftersom vår insamling till kåkstadsba­rn i Sydafrika inte har gått så bra som jag ville fortsätter jag den nästa år med att springa maraton i Tibet”, säger Håkan.
TIBET NÄSTA ÅR. ”Eftersom vår insamling till kåkstadsba­rn i Sydafrika inte har gått så bra som jag ville fortsätter jag den nästa år med att springa maraton i Tibet”, säger Håkan.
 ??  ?? OVAN INTERVJUSI­TUATION. HP:S erfarne reporter använder blyertspen­na inne i fryshusets 24 minusgrade­r eftersom kulspetspe­nnor brukar sluta fungera i sådan kyla.
OVAN INTERVJUSI­TUATION. HP:S erfarne reporter använder blyertspen­na inne i fryshusets 24 minusgrade­r eftersom kulspetspe­nnor brukar sluta fungera i sådan kyla.
 ??  ?? LADDAD. Andreas missade en del träning när han hade benhinnein­flammation, men nu har han vant sig vid distanser på drygt två mil. I helgen ska han prova att springa tre mil.
LADDAD. Andreas missade en del träning när han hade benhinnein­flammation, men nu har han vant sig vid distanser på drygt två mil. I helgen ska han prova att springa tre mil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden