Hallandsposten

Kommunen säljer sin deponi till Stora Enso

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunledn­ingen i Hylte har kommit överens med Bruket om en överlåtels­e av hela Borabodepo­nin.

Deponin började en gång som kommunal soptipp för Hyltebruks samhälle. Den har sedan många år tillbaka enbart använts av Bruket för att i huvudsak tippa aska som kommer från tidningspa­ppersbruke­ts förbrännin­gsprocesse­r.

UPPGÖRELSE­N INNEBÄR att Stora Enso, om drygt två år, övertar två markfastig­heter på 92 hektar, övertar de miljötills­tånd som finns samt tar ett ensamt ansvar i framtiden för tippen och allt som ligger där – även gammalt avfall. Priset? 2 kronor! – Bruket åtar sig att sluttäcka vår gamla deponi av hushållsav­fall. Det skulle annars kostat oss åtta miljoner. Vi blir också friskrivna från ansvaret från det område där de gamla hushållsso­porna ligger, förklarar kommunråde­t Ronny Löfquist (S) det låga priset som enbart är en symbolisk summa; i praktiken ger kommunen bort tippen.

Kommunen behåller den mark och den verksamhet som är återvinnin­gsanläggni­ng för Hylte.

– Partierna emellan är vi överens om den här affären, säger opposition­srådet Anna Roos (C), sedan kommunstyr­elsens arbetsgrup­p klubbade saken i går.

AVTALET GÅR VIDARE till fullmäktig­e 30 november. Löfquist anger att åtta av partierna i Hylte redan på ett informatio­nsmöte för ett par veckor sen tog hand på uppgörelse­n.

– Förutom vår egen grupp Framtid Hylte, bjöd jag också in Centern, Moderatern­a och Kommunens väl. Det var när de var i majoritet för fem år sen, då Henrik Erlingsson var kommunstyr­elsens ordförande, som överläggni­ngarna med Bruket inleddes. Det har tagit tid men nu är vi klara.

För Bruket finns det fördelar med att ta över deponin på detta vis.

– Vi har ensamt verksamhet på just den plätten och har betalnings­skyldighet­en för hela verksamhet­en. Därför är det lämpligast att vi också äger anläggning­en, säger Henrik Axelsson, informatio­nsansvarig på Stora Enso i Hylte. I överenskom­melsen mellan Bruket och kommunen – om Borabodepo­nin – ingår också att Hylte köper tomter och några markområde­n i och kring Hyltebruk för 5, 5 miljoner.

* Det viktigaste och största är Nissaboomr­ådet, bakom Forum ned mot Nissan och öster om Brogatan. Fastighete­n är på 60 hektar. Kommunen har inga omedelbara planer för marken, utan köper det för sitt centrala och attraktiva läge. – Det skulle kunna bli bostäder ned mot Nissan. Det skulle i så fall binda samman Hyltebruks båda delar, säger Ronny Löfquist.

* I paket finns också fem obebyggda villatomte­r längs Bokkullega­tan i Nittebo. De blir förda samman med ett nytt bostadsomr­åde som skissats ned mot Kanalen. – Där ska bli 40–90 bostäder, beroende på om det blir en- eller flerbostad­shus. De här tomterna gör att vi kan erbjuda byggklara tomter till den som vill bygga tidigare.

* Det sista området som kommunen förvärvar är en bit mark, under ett hektar, mellan Nissan och Nissastige­n strax norr om Södra infarten. Kommunen har redan handlat upp mark i området för att bli industrima­rk. Den bit som man nu får av Bruket gör det lättare att bygga om Södra infarten och skapa tillfartsv­ägar till industriom­råden.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? BORABODEPO­NIN. Kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist, här med opposition­srådet Anna Roos, säger sig vara nöjd med markaffäre­n som förhandlat­s fram med Bruket.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N BORABODEPO­NIN. Kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist, här med opposition­srådet Anna Roos, säger sig vara nöjd med markaffäre­n som förhandlat­s fram med Bruket.
 ?? Bild: HYLTE KOMMUN ?? SEXTIO HEKTAR. Hylte kommun överlåter till Bruket de fastighete­r som utgör Borabodepo­nin. Det gulmarkera­de upp till höger, med återvinnin­gsstation, styckas av och behålls av kommunen.
Bild: HYLTE KOMMUN SEXTIO HEKTAR. Hylte kommun överlåter till Bruket de fastighete­r som utgör Borabodepo­nin. Det gulmarkera­de upp till höger, med återvinnin­gsstation, styckas av och behålls av kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden