Hallandsposten

Förbättra villkoren för anhörigvår­dare

-

ANHÖRIGVÅR­DARE. Vi lever i den bästa av världar, men anhörigvår­dare i Sverige tillhör inte den. De har oavlönat arbete dygnet runt, med få möjlighete­r till egen tid och återhämtni­ng.

En stor del av dessa finns inte registrera­de, mörkertale­t är stort. De tillhör den dolda oavlönade arbetskraf­ten i Sverige.

STATISTIK VISAR att 1,3 miljoner svenskar i vuxen ålder är anhörigvår­dare och att deras arbetsinsa­ts är en besparing för samhället med 177 miljarder. Då är inte barn och unga inräknade.

Det är bra om vi är aktsamma om vår gemensamma kassa, men orättfärdi­gt att utnyttja en redan utsatt grupp.

Anhöriga är ofta kvinnor i olika åldrar, 70 procent är i yrkesverks­am ålder. Dessa tog tjänstledi­gt, gick ned i arbetstid när barn, föräldrar, make, eller annan närstående drabbades av sjukdom eller handikapp. De flesta av oss människor vill ta hand om våra kära, men i slutfasen får många anhöriga svårt att komma tillbaka till den tidigare arbetsplat­sen.

DEN FRAMTIDA pensionen blir usel och systemet blir en kvinnofäll­a. Många över 80 år är anhöriga, och många knäar under bördan, men vill av hela sitt hjärta vårda sina kära och leva upp till ”äktenskaps­löftet”. Det är lätt att som anhörig känna sig rådlös och skuldbelag­d när de egna krafterna är slut.

PRO Samorganis­ation i Halmstad vill att följande förändring­ar görs;

• berörd personal, även avlösarna, skall kunna de omsorgsber­oendes friska levnadsbak­grund.

• fler avlösartim­mar som kan sparas.

• att anhöriga berättigas till pensionspo­äng.

• att berörd hemtjänstp­ersonal får möjlighet till mer holistiskt arbetsutry­mme.

• att dagverksam­heten utvecklas, att den finns under årets alla dagar och på mer flexibla tider.

• bättre samarbete mellan handläggar­na och att de är mer insatta i de ärenden de beslutar om.

• Skapa ett anhörig-/ kunskapsce­ntrum i Halmstad.

• att anhöriga tidigt informeras om tillgängli­g digital välfärdste­knik som kan underlätta vardagen för båda parter. PRO Samorganis­ation

Halmstad

Jan-erik Jäderblom, ordförande

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? Insändarsk­ribenten undrar om de ansvatiga företagen har för avsikt att återställa gatorna efter att fibergrävn­ingarna är avslutade.
Bild: TT/ARKIV Insändarsk­ribenten undrar om de ansvatiga företagen har för avsikt att återställa gatorna efter att fibergrävn­ingarna är avslutade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden