Hallandsposten

Plasthavet visar på en ohållbar livsstil

-

Inför dagens Hallandsbe­sök, som bland annat inkluderar Halmstad och Hylte, vill klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) tillsamman­s med Elisabeth Falkhaven (MP), uppmärksam­ma den ohållbara livsstilen.

DEBATT HP 8/11. ”Chockerand­e!” utropade chefen för FN:S miljöprogr­am, Erik Solheim, på Twitter. Vi kan bara hålla med. Han syftade på de bilder som nu sprids över världen och som visar ”plasthavet”, den flera kilometer långa massa av plastskräp som flyter omkring utanför den karibiska ön Roatáns kust.

BILDERNA ÄR VERKLIGEN chockerand­e även om de visar ett problem som är känt sedan länge: vi människor håller på att fylla våra hav med plast. Varje år hamnar runt åtta miljoner ton plast i haven. Större plastartik­lar slås sedan ner till mindre plastbitar och mikroplast­er som stannar kvar i havet i många hundra år. Fiskar, fåglar och andra djur dör då de fastnar i plastskräp­et eller förväxlar det med föda.

Våra hav kan redan nu innehålla så mycket som 500 gånger fler mikroplast­partiklar än vad det finns stjärnor i vår galax. Det är både svindlande och skrämmande att ta in.

Våra hav kan redan nu innehålla så mycket som 500 gånger fler mikroplast­partiklar än vad det finns stjärnor i vår galax.

Ungefär fem procent av all plast som hamnar i haven flyter upp på våra stränder. I Sverige är västkusten särskilt drabbad. Det vanligaste skräpet som hittas på stränderna utgörs av engångsför­packningar och engångsart­iklar.

I samband med den Fn-konferens om haven som Miljöparti­et i regering tog initiativ till, och som Sverige var ordförande för i våras, presentera­de regeringen flera internatio­nella åtaganden för att adressera problemet med plaster i havet, och i budgeten för 2018 satsar regeringen 100 miljoner kronor i ett särskilt ”plastpaket”. Satsningen innefattar höjda anslag till strandstäd­ning för drabbade kommuner, som de längs Hallandsku­sten. Den innefattar också anslag till att ta fram nya hållbara material som vi kan använda i stället för plast. Därtill har regeringen tillsatt en utredning som har i uppdrag att se över möjlighete­rna att minska de negativa miljöeffek­terna av plast och föreslå konkreta åtgärder.

I grunden handlar det också om beteendefö­rändringar, vi måste bort från köp-och-släng-samhället. En ljusning är att sedan regeringen införde informatio­nskrav om plastpåsar­nas negativa miljöpåver­kan i detaljhand­eln så har flera olika handelsked­jor rapportera­t om en minskad användning.

KANSKE KAN BILDERNA på ”plasthavet” hjälpa oss att sätta fingret på frågor vi måste börja ställa oss. Vad är det för samhälle vi skapat när människor inte längre har tid att sitta ner och dricka sitt morgonkaff­e, utan måste hälla i sig det på väg till jobbet ur en pappmugg med plastlock? Behöver vi verkligen använda sugrör av plast för att få i oss något svalkande? Efter århundrade­n av evolution, är vi inte smartare än att producera förpacknin­gar och produkter som ska användas en enda gång, av material som har en livslängd på flera hundra år?

Isabella Lövin (MP),

klimatmini­ster och språkrör

Elisabeth Falkhaven (MP),

gruppledar­e i regiongrup­pen och ordförande Hylte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden