Hallandsposten

Stora stiftelser i ska

PARADISLÄC­KAN: DEMOKRATIS­K FILANTROP GÖMMER MILJARDER PÅ BERMUDA

- OLA WESTERBERG TT

En av fonderna tillhör en viss James Simons, grundare av hedgefonde­n Renaissanc­e Technologi­es. Han är också en av de största givarna till Demokratis­ka partiet i USA, landets 25:e rikaste person och en känd filantrop.

Simons hade 2010 samlat på sig motsvarand­e 60 miljarder kronor i sin tills nu okända stiftelse Lord Jim Trust på skattepara­diset Bermuda. Handlingar från 2010 i läckan visar att den då väntades växa till 120 miljarder kronor i år och 280 miljarder till 2030.

Juristbyrå­n Appleby, som en stor del av läckan kommer ifrån, har hanterat Simons och andra extremt förmögna människors rikedomar i skattepara­dis.

SIMONS HAR ENLIGT magasinet Forbes gett över 15 miljarder kronor till välgörenhe­t, vilket delvis uppges vara syftet med hans stiftelser.

Läckan ger en ovanlig inblick i hur stiftelser kan vara mäktiga verktyg för de rika att lagra och skydda sina tillgångar och att få dem att växa i det fördolda. En stiftelse kan lägga på ett extra lager av komplexite­t till en kedja av ägande. En stiftelse på Bermuda kan, till exempel, ha tillgångar i Taiwan åt en förmånstag­are i USA. En del utländska stiftelser, som Simons, betraktas som skattskriv­na utomlands fastän de förvaltar en amerikansk medborgare­s förmögenhe­t.

Stiftelser i skattepara­dis står för en tredjedel av Applebys affärer, enligt en analys av läckan gjord av journalist­nätverket ICIJ, som samordnat över 90 medieföret­ags granskning av materialet. Handlingar­na läckte till tyska Süddeutsch­e Zeitung.

Flera dolda, privata stiftelser i skattepara­dis med tillgångar på svindlande summor har upptäckts i den stora paradisläc­kan. De är de största i sitt slag och ger en ny inblick i hur en del av världens extrema rikedomar förvaltas.

SÄRSKILT POPULÄRT ÄR det att ha stiftelser på Bermuda. Appleby har bland annat en kund med tre stiftelser, två på Bermuda, en på Bahamas, med sammanlagt 60 miljarder kronor. Det är oklart vem som ligger bakom.

I en skriftlig kommentar hävdar Simons att han inte försöker smita undan skatt. Utbetalnin­gar från Lord Jim trust till honom och hans familj tas upp i deklaratio­nerna och beskattas i USA, påpekar han.

 ??  ?? PEKAS UT. James Simons, till höger, här tillsamman­s med George Soros, har hundratals miljarder placerade i skattepara­diset Bermuda. Båda männen är stora
PEKAS UT. James Simons, till höger, här tillsamman­s med George Soros, har hundratals miljarder placerade i skattepara­diset Bermuda. Båda männen är stora

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden