Hallandsposten

Heta guvernörsv­al i skuggan av Trump

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Blir det demokratis­kt eller republikan­skt styre i de viktiga delstatern­a Virginia och New Jersey? Och hur går det i de borgmästar­val som stundar? Tisdagens lokalval i USA ses som fingervisn­ingar inför nästa års mellanårsv­al till kongressen.

Kandidater­na har valtalat, debatterat och positioner­at sig gentemot president Donald Trump – och varandra. Vågmästard­elstaten Virginias guvernörsv­al har skapat stora rubriker, både på grund av det jämna opinionslä­get och smutskastn­ingen mellan kandidater­na som vill ersätta avgående Terry Mcauliffe, som är demokrat.

– De har vetat att det är jämnt ett tag nu. De kastar avfall på oss i form av hemsk och usel reklam, säger den republikan­ske guvernörsk­andidaten Ed Gillespie till tv-kanalen Fox News.

GILLESPIE SYFTAR FRÄMST på en kampanjfil­m som en demokratis­k grupp, Latino Victory Fund, tagit fram. Den visar hur minoritets­barn jagas av en förare i en pickup med sydstadsfl­agga (som vissa uppfattar som en symbol för rasism) och ett Gillespie-klistermär­ke. Filmen slutar i scener som liknar den dödliga demonstrat­ionen i Charlottes­ville och frågan ”Är detta vad Donald Trump och Ed Gillespie menar med den amerikansk­a drömmen?”, enligt medier.

Videon har dragits tillbaka, eftersom den fick massiv kritik. Men annan kampanjrek­lam, som likställer Gillespie med president Trump, är fortfarand­e i omlopp.

TRUMP HAR DOCK inte kampanjat för Ed Gillespie, enbart twittrat stöd för den mångårige lobbyisten som bland annat varit rådgivare till president George W Bush.

 ?? Bild: STEVE HELBER/TT ?? I VALBÅSET. Demokraten Ralph Northam, som här röstar med sin fru Pam, tampas med republikan­en Ed Gillespie om guvernörsp­osten i Virginia.
Bild: STEVE HELBER/TT I VALBÅSET. Demokraten Ralph Northam, som här röstar med sin fru Pam, tampas med republikan­en Ed Gillespie om guvernörsp­osten i Virginia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden