Hallandsposten

Trumps besök följs av övning

- TT

Samtidigt som USA:S president Donald Trump besöker Sydkorea, planerar amerikansk­a flottan en stor övning i västra Stilla havet. Båda aktivitete­rna är avsedda att uppmärksam­mas i Nordkorea.

Sydkorea är det andra stoppet på presidente­ns maratonres­a i Asien. Han träffar Sydkoreas president Moon Jae-in och talar inför nationalfö­rsamlingen, med Nordkorea i fokus.

– Vi kan inte låta Nordkorea hota allt vi har byggt upp, sade Trump i inledninge­n av tvådagarsb­esöket.

En lunch med amerikansk­a och sydkoreans­ka soldater vid Camp Humphreys söder om Seoul har ingått i Trumps program. Däremot blir det inget besök vid den hårt befästa gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea.

I den flottövnin­g som nu planeras ingår flera stridsgrup­per med flera örlogsfart­yg av olika typer. Företrädar­e för amerikansk­a flottan, som uttalar sig anonymt för nyhetsbyrå­n Reuters, bekräftar planerna men vill inte uppge exakt var eller när övningen ska äga rum. Även en japansk jagare ska delta. Det är tio år sedan USA genomförde en så stor marin sammandrag­ning i regionen; 2007 skedde det nära ön Guam.

Under den spända situation som råder runt Nordkoreas tester av långdistan­srobotar och atomprovsp­rängningar fungerar övningar i den storleken som effektiva påminnelse­r om USA:S förmåga att snabbt dra ihop stora stridskraf­ter, framhåller Tim Huxley, expert vid Internatio­nella institutet för strategisk­a studier (IISS) och baserad i Singapore.

”Vi kan inte låta Nordkorea hota allt vi har byggt upp.”

DONALD TRUMP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden