Hallandsposten

FN varnar för katastrof i Jemen

- SOFIA ERIKSSON/TT

Det jemenitisk­a folket har återigen hamnat i kläm i de regionala stormakter­nas proxykrig. Om inte Saudiarabi­en öppnar gränserna väntar en katastrof för de miljoner människor som står på svältens rand i det krisdrabba­de landet, varnar FN.

På bara en natt har priset på gas som används för att laga mat stigit med 100 procent i Jemen – det land som redan lider av den värsta humanitära krisen i världen, enligt FN.

Köerna ringlar långa till bensinstat­ionerna, där priset på bränsle har stigit med 60 procent det senaste dygnet.

BAKOM PRISÖKNING­EN FINNS en blockad mot Jemens gränser som den saudiskled­da militärall­iansen införde i måndags.

Åtgärden är en hämnd för den robot som Huthirebel­ler avfyrade mot Riyad i helgen och som Saudiarabi­en har gett sin ärkefiende Iran skulden för. Saudierna säger sig vilja stoppa flödet av vapen från Iran till Huthirebel­lerna. Teheran förnekar all inblandnin­g.

Som vanligt är det civilbefol­kningen som drabbas hårdast av storpoliti­kens konsekvens­er. Blockaden har stoppat inflödet av humanitära förnödenhe­ter och innebär ytterligar­e ett hot mot de omkring sju miljoner människor som står inför svältlikna­nde förhålland­en.

– Om dessa kanaler, dessa livlinor, inte hålls öppna är det katastrofa­lt för människor som redan befinner sig i det som vi kallar världens värsta humanitära kris, säger Jens Laerke, talesperso­n för Fn-organet Ocha, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

HUMAN RIGHTS WATCH säger att roboten troligtvis var ett krigsbrott, men att det inte motiverar att Saudiarabi­en förvärrar den humanitära katastrofe­n genom att ytterligar­e begränsa tillgången till landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden