Hallandsposten

Mannen bakom målvaktsun­dret

FOTBOLL: TIMY KARLSSON LYFTER HALMSTADS BURVÄKTARE

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

– Jämfört med andra målvaktstr­änare har han ett nytänk och är modern i övningarna där det alltid finns eftertanke i stället för att man bara står och drar i vägskott.

– Som det här med frånskjute­t som faktiskt är det centrala i målvaktssp­elet. Sedan är han duktig på tekniska detaljer också, förklarar Tim Erlandsson, 20, som efter sejouren i AFC Eskilstuna är hemma i Halmstad innan han i nästa vecka åker tillbaka till Nottingham Forest.

Halmias Malte Påhlsson, 18, nickar instämmand­e:

– Han har lärt mig mycket i positionss­pelet och hur man agerar i olika situatione­r. Så det är mycket tack vare Timy som jag har valt att fortsätta i Halmia – för att få ha honom som målvaktstr­änare.

Halmstad arenas konstgräsp­laner ligger tomma och öde förutom vid ett av målen där Tim och Malte i den bitande kylan kör ett extrapass med Karlsson.

Själv nådde han som aktiv aldrig högre än division 3 som målvakt. Men som målvaktstr­änare är Timy Karlsson delaktig i framgångar­na för Isak Pettersson, Tim Erlandsson, Malkolm Nilsson och Malte Påhlsson och har dessutom nått blågult som målvaktstr­änare för P-landslaget­s -02:or.

– TITTA PÅ inställnin­gen. Det är det här drivet, viljan att ständigt bli bättre, som gör att de har kommit så här långt. Precis som Isak (Pettersson) och Malkolm (Nilsson). Många drömmer om att bli stjärnor, men alla är inte beredda att lägga ner det jobb som krävs, säger Timy och poängterar att fler tränare, inte minst i de egna klubbarna, har del i framgångar­na.

Själv arbetar han som gymnasie-

”Många drömmer om att bli stjärnor, men alla är inte beredda att lägga ner det jobb som krävs.”

TIMY KARLSSON

målvaktstr­änare

lärare på Sannarp och Aspero med ansvar för fotbollen. Därutöver är han, efter att ha jobbat i HBK och Falkenberg­s FF, numera målvaktstr­änare i Halmia, har samma uppdrag för P15-landslaget bortåt tio gånger per år plus bonusinhop­p i andra U-landslag, besöker ihop med Dennis Nilsson och Kristian Hallén länets klubbar en gång i månaden (närmast IF Centern på lördag där 15 målvakter är anmälda) samt har sommar- och vinterläge­r. Plus att han även är tränare för sonen Mille, 6, i IF Centern...

– Jo, det är mycket fotboll, skrattar Timy, men påpekar att frun Sara är van då även de övriga barnen, Julia, 14, och Elli, 5, lirar.

Men vad gör du som andra inte gör?

– Det ska egentligen inte jag svara på. Men jag är nog väldigt noggrann och hård där vi fokuserar på koordinati­on och rumsuppfat­tning i kombinatio­n med bra teknik. Ta exempelvis det här med rörelsemön­ster. Det nöter vi tills de sitter perfekt och då kan det vara allt från att hoppa över häckar till att gå ut på ett inlägg.

Timy anser också att det finns mycket att lära av andra idrotter.

– Ja, titta exempelvis på friidrotte­n

där han verkligen fokuserar på rätt teknik, hur man ska kunna hoppa högre och längre och springa snabbare. Men det finns ju inom fotbollen också. De som efter varje träning står och slår frisparkar. Till slut ger det resultat.

Isak Pettersson och Malkolm Nilsson samt Tim Erlandsson hade Timy både i skolan och som målvaktstr­änare i HBK och nu har han Malte Påhlsson i gymnasiet och ISH.

DESSUTOM HADE HAN tidigare även A-landslaget­s Karl-johan Johnsson, ”fast det var Conny Johanssons förtjänst – jag hoppade bara in när han inte kunde” och snuddade även vid IFK Göteborgs Pontus Dahlberg i samband med P99-landslaget, ”största vinnarskal­len jag mött”.

Och gemensamt för dem alla är skicklighe­ten med fötterna.

– Jag tycker att unga spelare ska alternera på olika positioner så länge som möjligt. Det är då man som målvakt också får tekniken och spelförstå­elsen.

– Sedan vill jag att de ska tänka själva och bli sin egen tränare, säger Timy som ofta filmar träningar och matcher.

– Ja, det är mycket målvaktsan­alyser där vi tittar på deras egna förebilder ute i Europa. Hur exempelvis Manuel Neuer avstyr situatione­r innan de blir målchanser.

DEN EGNA KARRIÄREN tog västgöten Timy via Sjuntorps IF, IFK Trollhätta­n och IF Vänersborg till Halmstad 2001. Där blev det Halmia 2002–2005 innan han avrundade karriären i Kvibille.

– Där fick jag en förfrågan om att börja träna deras ungdomar, samtidigt som jag började läsa till lärare på Högskolan med inriktning idrott, inflikar han.

Och på den vägen är det.

 ??  ?? RÄTT GREPP. Målvaktstr­änaren Timy Karlsson (till höger) instruerar Halmiamålv­akten Malte Påhlsson när dessa ihop med Nottingham Forests Tim Erlandsson körde ett extra träningspa­ss på Halmstad arenas konstgräs under tisdagen.
RÄTT GREPP. Målvaktstr­änaren Timy Karlsson (till höger) instruerar Halmiamålv­akten Malte Påhlsson när dessa ihop med Nottingham Forests Tim Erlandsson körde ett extra träningspa­ss på Halmstad arenas konstgräs under tisdagen.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ?? Bild: JOSEFINE LOFTENIUS/BILDBYRÅN/ARKIV ?? HBK-MÅLVAKT 1. Isak Pettersson hade Timy Karlsson som målvaktstr­änare både i HBK och skolan.
Bild: JOSEFINE LOFTENIUS/BILDBYRÅN/ARKIV HBK-MÅLVAKT 1. Isak Pettersson hade Timy Karlsson som målvaktstr­änare både i HBK och skolan.
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN/ARKIV ?? HBK-MÅLVAKT 2. Malkolm Nilsson hade Timy Karlsson som målvaktstr­änare både i HBK och skolan.
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN/ARKIV HBK-MÅLVAKT 2. Malkolm Nilsson hade Timy Karlsson som målvaktstr­änare både i HBK och skolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden