Hallandsposten

Kaptenerna ett mått på Nhl-svenskarna­s status

- LINUS SCHRÖDER TT

Två Nhl-lag, två svenska kaptener. När Colorado och Ottawa korsar Atlanten för att mötas i Stockholm är det tydligt att blågul ishockey har hög status. – Det är stort, säger Ottawas stjärnback Erik Karlsson.

Colorado avslutar sin första träning i Globen med den klassiskt ansträngan­de övningen ”idioten”. Gabriel Landeskog är kanske inte känd för sin skridskoåk­ning men är ändå snabbast över isen. Är man lagkapten så är man. Efteråt går det att intervjua spelarna i omklädning­srummet – men inte den svenske 25-åringen. Honom vill alla prata med och därför slår han sig ned på ett podium efter att ha bytt om till kostym och stilig skjorta.

Landeskog bekräftar bilden av de svenska spelarnas höga status i Nordamerik­a – vilket han menar är ett arv från de tidiga 70-talisterna.

– Vi har en fantastisk generation hockeyspel­are från Sverige i NHL just nu. Jag är övertygad om att det är tack vare ”Sudden” (Mats Sundin), ”Foppa” (Peter Forsberg), ”Lidas” (Nicklas Lidström) och ”Affe” (Daniel Alfredsson) – hela den generation­en. Det var dem vi växte upp med och kollade på. Nu är 90-talisterna på väg in med (Victor) Hedman och Erik (Karlsson) i spetsen. Det är klart att det är roligt, säger han.

Landeskog tror att de svenska spelarnas framgångar och matcherna på hemmaplan bidrar till att höja Nhl-intresset ytterligar­e i hemlandet.

I GLOBEN PÅ fredag och lördag hoppas han att Colorado får det starkaste stödet. Han är ju uppväxt i huvudstade­n medan Erik Karlsson kommer från småländska Landsbro och spelade i Frölunda innan han gick till NHL.

– Jag hoppas att de flesta hejar på Stockholm, säger han.

Landeskogs lagkamrat och assisteran­de kapten Erik Johnson intygar att svenska spelare är omtyckta i NHL.

– Jag har inte träffat någon dålig svensk än, och de är alla riktigt bra killar. När jag spelade i St Louis var Patrik Berglund min rumskamrat. När jag gick till Colorado blev ”Gabe” (Landeskog) min rumskamrat, säger han.

Colorados tränare Jared Bednar gillar också blågula spelare.

– Jag kan bara prata för våra killar. Deras karaktär och personligh­et är tipptopp. Jag gillar deras ledaregens­kaper. Särskilt ”Landy”, vår kapten. Han är en stor ledare både på och vid sidan av isen, säger han.

Några timmar senare är det Erik Karlsson som sätter sig vid mikrofonen.

” Vi har en fantastisk generation hockeyspel­are från Sverige i NHL just nu” GABRIEL LANDESKOG,

lagkapten Colorado

DEN HÄR GÅNGEN är håret längre och klädkoden keps och t-shirt. Men det låter ungefär likadant.

– Jag tycker att vi har producerat otroligt många bra svenskar de senaste 20–30 åren. Det är ganska stort att vi har så många kaptener. Jag tror att det har att göra med mentalitet­en och uppväxten vi har fått i Sverige. Jag tror att den är väldigt uppskattad, säger Ottawas kapten.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? OTTAWAS KAPTEN. ”Jag tycker att vi har producerat otroligt många bra svenskar de senaste 20–30 åren”, säger storstjärn­anerik Karlsson.
Bild: HENRIK MONTGOMERY OTTAWAS KAPTEN. ”Jag tycker att vi har producerat otroligt många bra svenskar de senaste 20–30 åren”, säger storstjärn­anerik Karlsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden