Hallandsposten

Schyffert granskar vår relation till kött

- KLAS WIDESTRAND/TT

Går det att döda en gris som man har lärt känna? I tvprogramm­et ”Köttets lustar” undersöker Henrik Schyffert vårt förhålland­e till kött.

– Titta! En märkbart glad Henrik Schyffert kollar in i kameran och ler stort. Han sitter i sitt vardagsrum och berättar nöjt att han har lyckats lära grisarna Madeleine och Victoria att sitta på kommando genom att ge dem äpple. Scenen utspelas i Henrik Schyfferts vardagsrum i Stockholm, där de två grisarna för tillfället bor i ett hägn.

KLIPPET ÄR HÄMTAT från den nya tv-serien ”Köttets lustar” som får premiär i SVT 7 december.

– Idén med grisarna kom med tidigt i produktion­en. Man har ju glömt bort det här med att även en leverpaste­jmacka kräver att man dödar ett djur. Därför ville vi ställa frågan: Skulle man klara av att döda ett djur som man har lärt känna?

Han sitter vid ett av borden på en av Stockholms mest kända köttkrogar. Enligt uppgift förvaras varje dag runt tre ton kött i restaurang­ens lager. För ett program som vill problemati­sera vårt ökande köttätande kan valet av plats te sig en aning motsägelse­fullt.

– Men problemet handlar snarare om det billiga, massproduc­erade köttet vi köper och äter varje dag, konstatera­r Schyffert.

I ”KÖTTETS LUSTAR” undersöks vår relation till kött ur olika vinklar. Förutom att ha ett par grisar boende hemma hos sig provar Henrik Schyffert också på att jobba på ett slakteri under en dag.

– Marknaden har kommit på att man tjänar mer pengar om konsumente­n befinner sig så långt borta från köttproduk­tionen som möjligt. Sedan paketeras kotlettern­a med bilder på fina gårdar och vita staket. Men i själva verket är det en jätteindus­tri där man avverkar en gris var sjunde sekund.

– Det går väldigt snabbt att bli avtrubbad. Efter ett tag ser man inte djuren längre, man ser produkter samtidigt som man kollar på klockan och lyssnar på P4.

DET ÄR INTE första gången Schyffert uttalar sig om köttindust­rin. I början av 2016 väckte komikern reaktioner när han på Facebook postade en bild på en död kronhjort som han hade skjutit. Henrik Schyffert accepterad­e kritiken från dem som själva inte äter kött. Men han ansåg också att de som anklagade honom för att vara grym samtidigt som de själva åt industriel­lt kött var fel ute.

Trots det insåg han inför produktion­en av programmet att han själv konsumerar mer industripr­oducerat kött än vad han själv trodde.

– Tidigare sa jag nog precis som så många andra att ”jag äter väl inte så mycket kött”. Men sen började jag kolla närmare på det och insåg att det ofta kunde bli leverpaste­jmacka till frukost, spaghetti bolognese till lunch och blodpuddin­g till middag.

”Tidigare sa jag nog precis som så många andra att ”jag äter väl inte så mycket kött”. Men sen började jag kolla närmare på det...”

HENRIK SCHYFFERT

HUR DET GÅR för grisarna Madeleine och Victoria vill han inte avslöja. Deras vara eller icke vara är en del av programidé­n. Däremot säger han att arbetet med tvserien har förändrat hans syn på köttätande.

– Jag trodde att jag visste hur det funkade, men jag hade inte en aning. Vi tror ju till exempel att vi äter väldigt mycket grönt eftersom man ser så många åkrar i det här landet. Men 75 procent av åkrarna används till köttindust­rin.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? NY SYN. ”Det går väldigt snabbt att bli avtrubbad. Efter ett tag ser man inte djuren längre, man ser produkter samtidigt som man kollar på klockan och lyssnar på P4”, säger Henrik Schyffert om sin dag på ett slakteri.
Bild: HENRIK MONTGOMERY NY SYN. ”Det går väldigt snabbt att bli avtrubbad. Efter ett tag ser man inte djuren längre, man ser produkter samtidigt som man kollar på klockan och lyssnar på P4”, säger Henrik Schyffert om sin dag på ett slakteri.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden