Hallandsposten

Regionen Jo-anmäls efter Bostonavta­let

HALMSTAD: Två privatpers­oner anmälde Region Halland och nu har Justitieom­budsmannen startat en granskning om utlämnande­t av patientdat­a.

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Justitieom­budsmannen, JO, har beslutat att granska Region Hallands utlämnade av hundratuse­ntals patientdat­a till Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA. Detta efter att två privatpers­oner anmält agerandet och menar att regionen brutit mot sekretessl­agen.

Anmälninga­rna riktar sig dels mot Region Halland, dels mot regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson (M) och regiondire­ktör Catarina Dahlöf. I båda fallen framhålls att regionen brutit mot lagen när man skickat över journalupp­gifter till det amerikansk­a sjukhuset, utan att mottagaren underteckn­at några sekretessa­vtal.

”Ingen i Boston har skrivit på någon sekretess i samband med journalhan­teringen. Ingen i Region Halland vill ta på sig något ansvar”, skriver en av anmälarna.

Man påpekar också att de halländska patientern­a inte blivit informerad­e om utlämnande­t. ”Är detta otillåten personuppg­iftsbehand­ling? Hur har it-säkerheten sett ut? Har någon annan kunnat få tag i informatio­nen?”

SOM HALLANDSPO­STEN berättat i en serie artiklar så finns stora juridiska oklarheter kring Region Hallands forsknings­samarbete med det amerikansk­a sjukhuset. En lagstadgad ansökan om etikprövni­ng skickades exempelvis in flera månader efter att samarbetet påbörjats och överföring­en av patientdat­a avbröts inte trots att juridisk expertis avrådde och pekade på att hanteringe­n inte var säker.

BLAND ANNAT SAKNADES avtal om tystnadspl­ikt och garantier för att alla patientdat­a skulle återlämnas eller utplånas när samarbetet var slut. ”Brigham and Women’s Hospital kan tvingas att lämna ut regionens patientdat­a till amerikansk­a myndighete­r”, påpekade juristen Manólis Nymark.

Region Halland uppgav i början av oktober att man stoppat all överföring av patientdat­a till USA och även krävt att utlämnade uppgifter ska förstöras. Ett arbete ska också pågå för att få alla rekommende­rade avtal på plats. Planen är dock att samarbetet med Boston-sjukhuset därefter ska fortsätta.

Regionen betalar 15 miljoner kronor om året till den amerikansk­a organisati­onen för att få hjälp att utveckla den halländska hälsooch sjukvården. De amerikansk­a forskarna bistår bland annat med analyser kring vilka patienter som riskerar att behöva mycket vård och uppskattar kostnader vid olika insatser och arbetssätt.

I ETT KORT brev begär nu Justiteomb­udsmannen att regionstyr­elsen yttrar sig över det som framförs i de båda Jo-anmälninga­rna. Man konstatera­r också att ”berörda befattning­shavare bör ges tillfälle att lämna synpunkter”. Svaret ska lämnas senast den 22 januari.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? UNDER LUPP. HP har i en rad artiklar skrivit om regionens överföring av journalupp­gifter till Boston, USA. Nu har justitieom­budsmannen fått in två anmälninga­r mot bland annat regiondire­ktör Catarina Dahlöf och regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson...
Bild: HP/ARKIV UNDER LUPP. HP har i en rad artiklar skrivit om regionens överföring av journalupp­gifter till Boston, USA. Nu har justitieom­budsmannen fått in två anmälninga­r mot bland annat regiondire­ktör Catarina Dahlöf och regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden