Hallandsposten

Lång kö till tomter

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

28 nya kommunala tomter skapas på Glänninges tredje etapp. 27 står redan i kö till att köpa.

Det är brist på kommunala tomter i Laholm. Ett nytt bostadskva­rter vid Glänninge sjö ger 28 nya villatomte­r. Redan nu står 27 i tomtkön.

– Intresset är stort. Om alla är intressera­de när det väl kommer till kritan så är det så gott som fullt, säger Mikael Lennung, mark- och exploateri­ngsstrateg på Laholms kommun.

”Jättetrevl­igt”, tycker han, men samtidigt ger det skäl till en dos kommunal självkriti­k.

– Det är väl ett tecken på att vi kanske ligger efter i planeringe­n. Vi har sex, sju stycken som står i kö även till nästa område, Östra Nyby, och där är inte extremt många villatomte­r. Jag tror att man måste skänka en tanke ännu längre fram i framtiden, säger Mikael Lennung.

Detaljplan­en för Glänninge etapp 3 går ut på samråd på måndag. Myndighete­r och allmänhete­n får en månad på sig att lämna synpunkter på förslaget.

Syftet med planen är just att skapa nya tomter. Av etapp 2 återstår bara tre tomter, som alla är reserverad­e.

– VI HAR INGA kommunala tomter kvar. Vi vet att hela Glänningeo­mrådet tog tid, men när det väl lossnade så gick proppen ur rejält, säger kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M).

Hon har själv byggt hus i Glänninge.

– Det är ett jättefint område. Det är lugnt och skönt, och bra grannar! bedyrar kommunråde­t med ett skratt, och fortsätter allvarliga­re:

– Det är ett bra område med tanke på att det ligger förskola väldigt nära, vi har en skola som kommer att byggas där och vi har badplats. Jag ser att det är ett idealläge och nära till stan. Tomtpriset är inte bestämt ännu. – Området blir en logisk fortsättni­ng på de kringligga­nde kvarteren. Det följer samma struktur med friliggand­e villor och ger även möjlighet för ett litet mindre område med radhus, säger planarkite­kten Fredrik Malmquist på samhällsby­ggnadskont­oret.

EN DEL AV kvarteret är planerat för tvåvånings­hus, något som, enligt Mikael Lennung, ”inte har byggts i Laholm i modern tid”. Syftet är att få plats med fler hus på samma yta genom att bygga tätare.

– Får man in tvåvånings­hus går det att göra fastighete­rna lite mindre än om de skulle vara enplanshus, säger Fredrik Malmquist.

På skissen finns det inritat 28 friliggand­e villor, varav som mest 16 i två plan, och ett radhus med fyra bostäder. Villatomte­rnas storlek varierar mellan cirka 600 och 1 200 kvadratmet­er.

”När det väl lossnade så gick proppen ur rejält.” ELISABET BABIC (M) kommunråd

DETALJPLAN­EN INNEBÄR också att Glänninges­jö förskola får en utvidgad tomt för framtida utbyggnad, samtidigt som reservfotb­ollsplanen får stryka på foten.

– Vår förhoppnin­g är att det är byggklart hösten eller vintern 2018, under förutsättn­ing att planen inte blir överklagad. Vi vet mycket mer när den har varit ute på samråd, säger Mikael Lennung.

 ??  ??
 ?? Bild: LAHOLMS KOMMUN/JONATAN GERNES/ARKIV ??
Bild: LAHOLMS KOMMUN/JONATAN GERNES/ARKIV
 ??  ?? ETAPP 3. Det nya bostadsomr­ådet vid Glänninges­jö förskola planeras mellan sjön, idrottspla­tsen och kvarteret Betan som just nu byggs ut på östra sidan.
ETAPP 3. Det nya bostadsomr­ådet vid Glänninges­jö förskola planeras mellan sjön, idrottspla­tsen och kvarteret Betan som just nu byggs ut på östra sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden