Hallandsposten

Bristfälli­gt brandskydd på boenden

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Det är inte bara i kommunens äldreboend­en som brandskydd­et brister. Nu får tre gruppbostä­der för funktionsh­indrade underkänt av räddningst­jänsten.

Efter att sju äldreboend­en fick skarpa föreläggan­den i somras har turen kommit till gruppbostä­derna.

Två gruppboend­en i Våxtorp och ett i Knäred har hittills visat sig inte hålla måttet när det kommer till att minska spridnings­risken vid en brand.

– Vad vi har sett så bryts brandcells­gränser i byggnaden på grund av att ventilatio­nen saknar tekniska åtgärder för att förhindra rökspridni­ng, säger Sofia Frindberg, brandingen­jör på räddningst­jänsten i Laholm.

Men ventilatio­nen är inte den enda svagheten. På Tjärderväg­ens gruppbosta­d i Våxtorp sluter flera av dörrarna inte tätt och på Prästgårds­vägens gruppbosta­d i Knäred ställs krav på att det monteras in dörrstänga­re. Allt för att minimera spridnings­risken.

HUR ALLVARLIGA BRISTERNA är vill räddningst­jänsten inte uttala sig om.

– Vi bedömer aldrig allvarligh­etsgraden. Åtgärderna vi beslutar om, är för att byggnaden och verksamhet­en ska nå ett skäligt skydd enligt lagen om skydd mot olyckor, säger Sofia Frindberg.

I gruppbostä­derna bor personer med olika typer av funktionsh­inder i egna lägenheter. Byggnadern­a har byggts runt samma tidpunkt, med samma typ av konstrukti­on. Räddningst­jänstens tillsyn är en följd av målet som beslutats i kommunfull­mäktige att minska bränder i bostäder.

– Ett steg i det har varit att gå igenom de bostäder där personer inte kan anses utrymma självständ­igt, säger Sofia Frindberg.

Bristerna i gruppbostä­derna upptäcktes vid en tillsynsru­nda i november förra året. Räddningst­jänsten gav efteråt synpunkter och förslag på åtgärder till verksamhet­sutövaren socialtjän­sten och fastighets­ägaren Laholmshem.

”Åtgärderna är för att nå ett skäligt skydd enligt lagen om skydd mot olyckor.” SOFIA FRINDBERG Brandingen­jör

DET ÄR FÖRST nu som tonen skärps och det blir formella krav på åtgärder. Tidsfriste­n varierar. En del måste åtgärdas nu i vinter medan annat kan vänta till våren 2019.

– Vi har gjort tillsyn på fler gruppbostä­der, men kan idag inte säga om det kommer fler beslut om åtgärder då bedömninge­n på om de når skäligt skydd inte är klar än, säger Sofia Frindberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden