Hallandsposten

En kväll för boken drog fullt hus

HALMSTAD: Halmstads teater var fullsatt vid En kväll för boken med fem författare och tre Halmstadbo­r som fick HP:S kulturpris.

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

– Tänk att ni är så många, och jag känner igen en del ansikten, sade författare­n och före detta Halmstadbo­n Anne-marie Schjetlein, när hon kommit upp på scenen och fick se ett hav av en förväntans­full publik.

Folk började strömma till i god tid innan En kväll för boken tog sin början. De som tidigt tog sin plats i teatersalo­ngen kunde njuta så mycket mera av Kulturskol­ans cellogrupp som spelade ledda av Bengt Albinsson. Musikstyck­ena blev en utflykt i film- och tv-världen som Game of Thrones, men också lite Schubert och Beatles.

PLÖTSLIGT SLÄCKTES belysninge­n som på en biosalong. Det blev också en liten filmsnutt med barn i förskoleål­dern som med egna ord förklarade varför det är bra att läsa böcker, till publikens stora förtjusnin­g.

– Jag förstår att många män känner sig kränkta över detta faktum att samtliga författare i kväll är kvinnor. Jag har fått mail om detta. Men i svallet av Me too passar det bra med en enkönad kväll, sade Marianne Holm, politisk redaktör på Hallandspo­sten som var konferenci­er.

Först upp på scenen av författarn­a var Anne-marie Schjetlein som gett ut boken ”Döden ingen ser”, den tredje i en sjukhusser­ie. Hon har jobbat 33 år som sjuksköter­ska, bland annat i Halmstad.

– Det låter klyschigt, men innan jag började skriva fick jag höra att jag skulle gräva där jag står. Så var vad bättre än att skriva om sjukvården som jag kände så väl, sade hon och kittlade publiken med en textbit om en farligt stressad situation på intensivvå­rdsavdelni­ngen.

MOA HERNGREN HAR jojobantat i hela sitt liv. Hon skrev boken ”Tjockdrott­ningen” i rent raseri över hur fixerade människor är vid sina kroppar.

– Det är ett så viktigt ämne, sade hon.

Men boken till trots var publiken kanske ännu mer nyfiken på henne som medförfatt­are till tv-serien Bonusfamil­jen. Jodå, det kommer en säsong till med start i januari och en tredje säsong är på gång.

Majgull Axelsson gillade uttrycket raseri.

– En gång skrev jag på en kärleksrom­an och somnade innan första kapitlet var klart. Jag ska ägna mig åt sådant som gör mig arg, sade hon.

I raseri började hon i stället gräva i hur funktionsh­indrade, de obildbara, förr gömdes undan på institutio­ner. Det rådde tystnad om vad som hände där innanför väggarna. I boken ”Ditt liv och mitt” lyfter hon den skamliga baksidan av det goda folkhemmet.

I PAUSEN BILDADES det som vanligt kö vid författarn­as bokbord. Gladast i kön till Tina Nordström var nog Birgitta Johansson som köpte boken ”Grunderna – genvägarna och mina bästa recept”.

– Jag fick en pratstund och sa hur trevligt det är att hon släpper in oss vanliga människor i matlagning­en. Och då svarade hon att det är precis så hon vill ha det, berättade Birgitta Johansson.

Kön ringlade hos Bodil Jönsson och boken ”Vad är tid – och 100 andra jättevikti­ga frågor”.

– Det är fantastisk­t roligt att se så många människor, sade hon och signerade med vältränad skrivstil.

Under kvällen delades Hallandspo­stens kulturstip­endium ut av Viveka Hedbjörk, chefredakt­ör. Priserna gick till sångartist­en Anna Lovdal samt till de frilansand­e kulturarbe­tarna Billy Nilsson och Jonas Börjesson.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SELFIE. Annika Hansson var otroligt nöjd när hon fick chansen att träffa Mat-tina i pausen och bli fotografer­ad ihop med henne.
Bild: ROGER LARSSON SELFIE. Annika Hansson var otroligt nöjd när hon fick chansen att träffa Mat-tina i pausen och bli fotografer­ad ihop med henne.
 ??  ?? BONUSFAMIL­JEN. Marianne Holm kunde inte låta bli att fråga efter fler säsonger av tv-serien som Moa Herngren är medförfatt­are till.
BONUSFAMIL­JEN. Marianne Holm kunde inte låta bli att fråga efter fler säsonger av tv-serien som Moa Herngren är medförfatt­are till.
 ??  ?? STORPUBLIK. Det var knäpptyst från de 900 i publiken när författarn­a berättade om sina böcker. Förutom när skrattsalv­orna och applåderna rungade.
STORPUBLIK. Det var knäpptyst från de 900 i publiken när författarn­a berättade om sina böcker. Förutom när skrattsalv­orna och applåderna rungade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden