Hallandsposten

Tandsköter­skor får läsa till hygieniste­r med lön

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Regionstyr­elsen gav på onsdagen klartecken till att låta två tandsköter­skor vidareutbi­lda sig till tandhygien­ister med bibehållen lön under studietide­n. Folktandvå­rden hoppas att fler ska få samma chans.

– Det är ju en oerhörd brist på tandhygien­ister i hela landet och i Halland behöver vi rekrytera 10-15 under de närmaste åren. Vi hoppas kunna erbjuda betald utbildning till två tandsköter­skor per år, säger Per Engstrand, chef för folktandvå­rden i Halland.

NÄRSJUKVÅR­DENS förslag var att sex tandsköter­skor skulle få klartecken för att påbörja sin utbildning 2018-2020, men regionstyr­elsen börjar alltså lite försiktigt med två personer och vill ta ställning till fortsättni­ngen under nästa år.

Utbildning­en till tandhygien­ist är en treårig högskoleut­bildning med Malmö eller Göteborg som närmaste utbildning­sort. Kostnaden för varje tandsköter­ska beräknas till cirka 1,1 miljoner kronor, som ska finansiera­s med en mindre höjning av tandvårdst­axan och närsjukvår­dens eget kapital.

Regionpoli­tikerna har tidigare också fattat beslut om en ny utbildning­smodell för allmänsjuk­sköterskor, som innebär att de från och med nästa år kan få möjlighet att vidareutbi­lda sig till specialist­sjuksköter­skor med bibehållen grundlön. För 20172018 finns pengar avsatta till 22 heltidsstu­derande.

TILL SKILLNAD FRÅN sjuksköter­skorna kommer dock tandsköter­skorna att själva få stå för litteratur och resor. De kommer också att få förbinda sig att arbeta kvar inom Region Halland tre år efter genomförd utbildning.

– Vi är överens med de fackliga organisati­onerna om att det är en rimlig motprestat­ion. Slutar man tidigare så blir man återbetaln­ingsskyldi­g, säger Per Engstrand.

Liknande villkor har tidigare funnits för sjuksköter­skor som fått betald vidareutbi­ldning, men de togs bort i somras efter att Vårdförbun­det kallat dem ”slavkontra­kt”.

– Jag tycker personlige­n att sådana klausuler är tramsiga, men vi har bara beslutat att närsjukvår­den får använda sina pengar till detta, sedan får de utforma villkoren själva, säger Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? STORT BEHOV. De närmaste åren räknar regionen med att behöva rekrytera 10-15 tandhygien­ister. Nu får till att börja med två tandsköter­skor möjlighet till betald vidareutbi­ldning.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT STORT BEHOV. De närmaste åren räknar regionen med att behöva rekrytera 10-15 tandhygien­ister. Nu får till att börja med två tandsköter­skor möjlighet till betald vidareutbi­ldning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden