Hallandsposten

Elevmissnö­je över slitna skolmöbler

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Bänkar och andra inventarie­r på Trönninges­kolan är slitna och behöver bytas ut. Det tycker eleverna Emelie Moreno och Tina Trosic som är besvikna över att elevrådets önskan om att köpa in nytt inte har fått någon verkan.

Det är inventarie­r i uppehållsr­ummet samt bänkarna i skolans korridorer och omklädning­srum som eleverna Emelie Moreno och Tina Trosic tycker behöver ersättas med nya.

– Det mesta är väldigt slitet i uppehållsr­ummet. Till exempel är sofforna fläckiga, säger Emelie Moreno.

– Bänkarna är så slitna att man inte vill sitta på dem. Gör man det får man flisor i benen, fortsätter Tina Trosic.

Tjejerna berättar att elevrådet, som Tina Trosic själv varit engagerad i sedan sjätte klass, har drivit frågan om att byta ut de slitna inventarie­rna. Men än har önskemålen inte fått någon effekt, menar de.

– DE HAR TVÄTTAT filtarna i uppehållsr­ummet. Men det räcker inte, säger Tina Trosic.

Eleverna tycker att interiören påverkar skolvardag­en negativt. Dessutom tror de att incitament­et att vara rädd om inventarie­rna minskar när de redan är i dåligt skick.

– Om något är trasigt så kanske det är en del som tänker att det inte gör något om de går sönder mer. Men om sakerna är hela så är man mer rädd om dem, säger Tina Trosic.

Rutger Herlin, som ingår i Trönninges­kolans ledning, förklarar att skolan har en begränsad budget för inventarie­r och att man därför måste prioritera hur pengarna ska användas.

– Vi får en viss summa pengar varje år och de används till sådant som behövs mest. Det är inte mycket pengar det rör sig om.

Samtidigt medger han att det finns inventarie­r på skolan som har sett sina bästa dagar.

– JAG VAR MED när den här skolan byggdes och vi har kvar en del av de möbler som upphandlad­es 1995. Så visst finns det saker som behöver bytas ut. Men så här fungerar en politiskt styrd verksamhet med begränsade resurser, säger han och fortsätter:

– Vi kan ju inte gärna säga upp en lärare för att köpa nya bänkar till elevuppehå­llsrummet.

Herlin menar att det inte bara är Trönninges­kolan som får önskemål om nya möbler.

– Det här är ett problem som jag känner igen från andra skolor som jag har varit på, säger han och uppmanar elever att säga till personalen i fall de upplever att inventarie­r ger ifrån sig flisor, eller är farliga på annat sätt.

– Då plockar vaktmästar­en bort dem, säger han.

 ?? JARI VÄLITALO ?? 1995.Bild: VILL FÖRÄNDRA. Eleverna Emelie Moreno och Tina Trosic hoppas att elevrådet ska få gehör för nya möbler i skolan. De äldsta är från
JARI VÄLITALO 1995.Bild: VILL FÖRÄNDRA. Eleverna Emelie Moreno och Tina Trosic hoppas att elevrådet ska få gehör för nya möbler i skolan. De äldsta är från

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden