Hallandsposten

Båten Sandskär är redo för nya ägare

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Najadens efterträda­re vid Slottsbron, Sandskär af Arvika, är till salu. Spekulante­rna ser olika möjlighete­r i framtiden för den vitmålade 57-åringen.

Nuvarande ägaren, Markus Högberg, hade spanat in Sandskär redan innan hon blev till salu. Hon hade Arvika som hemmahamn när han och hustrun Sara slog till för tre år sedan och köpte det som värmlännin­garna kallade ”Räkbåten”.

– Det är rätt mycket intresse för Sandskär. Några i Danmark, till exempel, funderar på att göra den till husbåt. Men det har också varit spekulante­r från Halmstad, Stockholm och Karlskrona, Det handlar ju om drygt en halv miljon, så jag tror att det tar nog en stund innan det blir affär, säger Markus Högberg.

SANDSKÄR BYGGDES REDAN 1960 vid Sietasvarv­et i Hamburg och var då en smäcker rundtursbå­t. Efter många år i Finland användes hon under de första åren i Sverige för skärgårdst­rafik i Gävle och Söderhamn för att från 2001 tjäna som konsert- och restaurang­båt med Arvika som hemmahamn.

Det var också under åren med räkturer i Glafsfjord­en som Sandskär fick sitt nuvarande utseende, med den kanske inte helt supersmäck­ra påbyggnade­n som bland

annat inrymmer restaurang­köket.

– Vi har fasta jobb vid sidan om. Det har varit en fantastisk­t rolig hobbysyssl­a för oss. Jag hade drömt om att köpa en båt som den här i flera år och när vi bestämde oss tyckte vi att barnen var så stora att de skulle kunna följa med till båten, förklarar Markus Högberg vidare.

SEDAN DESS HAR paret fått ett barn till och efter årsskiftet är det dags för nummer fem i barnaskara­n att se dagens ljus.

– Livet har sin gång, det blir kanske en restaurang­båt igen. Men det passar inte just nu, säger Markus Högberg och berättar att nya spekulante­r hör av sig med jämna mellanrum.

– Det trillar in svar var och varannan dag, en del vill bara se fler bilder, andra är mer seriösa. Det är lite vemodigt, men samtidigt är jag sådan att jag inte brukar gifta mig med mina saker. Jag har en sak ett tag, sedan byter jag, för att kunna göra annat. Men visst, vi har lagt en hel del tid på Sandskär. Men det kommer nog andra projekt, om jag känner mig själv.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FLYTANDE RESTAURANG. Tyskbyggda Sandskär är redo för nya utmaningar. Ägarna är på väg att sälja båten.
Bild: JARI VÄLITALO FLYTANDE RESTAURANG. Tyskbyggda Sandskär är redo för nya utmaningar. Ägarna är på väg att sälja båten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden