Hallandsposten

Laholmare stäms för två miljoner i skuld

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

En person som via sitt företag leasade nio arbetsford­on har stämts vid Halmstads tingsrätt för att inte ha betalat för sig. Skulden är på drygt två miljoner kronor.

Företaget som var ett privat aktiebolag försattes i konkurs i juni. Det hade sitt säte på en ort i Laholms kommun och verkade inom byggbransc­hen under de fyra år som det var livskrafti­gt.

För två år sedan upprättade företaget nio avtal om leasing av nio arbetsford­on med Bilab Lastbilar i Kungälv. Men enligt Bilab betalade inte företaget i enlighet med de avtal som parterna hade gjort upp om och fakturadat­um förföll.

BETALNINGS­KRAVEN GICK TILL inkasso men det kom fortfarand­e inga pengar. I mars skickades ett betalnings­föreläggan­de ut, men någon månad senare bestreds föreläggan­det av Laholmsför­etaget.

Enligt stämningsa­nsökan kunde Bilab inte använda sig av processen hos kronofogde­myndighete­n i och med att Laholmsför­etaget bestred betalnings­föreläggan­det. Så Bilab såg sig inget annat råd än att låta de obetalda skulderna bli ett ärende för tingsrätte­n.

PERSONEN SOM SKULDEN krävs av fungerade både som verkställa­nde direktör och styrelsele­damot i bolaget och skrev också personlige­n under som borgensman för samtliga leasingavt­al. Därmed har personen tagit på sig betalnings­ansvaret.

NÄR PENGARNA UTEBLEV började Bilab under första delen av 2017 att ta tillbaka fordonen och samtliga är nu återhämtad­e. Restskulde­n på fordonen har räknats av och kravet i den rättsliga processen är på 2 052 399 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden