Hallandsposten

Berättelse­n finns bakom bondbönorn­a

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Eva Magnusson låter associatio­nerna flöda. Den som betraktar hennes tavlor har mycket att titta på. – Nästan som en berättelse, säger hon om alla detaljer.

”Bondbönor, rosenkål och månljus”, kallar Eva Magnusson sin utställnin­g på Stadshusga­lleriet.

Och det är precis vad besökarna får. Motiven hämtar hon från Småland, där hon bor på en skogsgård när hon inte är hemma i Höganäs.

– Jag har bott i Småland i 40 år. Miljön sitter i hjärnbarke­n och det är det som finns lagrat där som kommer ut, säger hon om sina akvareller.

TAVLORNA ÄR UPPBYGGDA i olika skikt, ofta domineras de av växter i förgrunden. Som bondbönor. Eller rosenkål.

– Växternas kraft står för ett slags överlevnad. De kan inte tuktas. Och de kommer att överleva oss, säger Eva Magnusson.

Men där bakom, i det småländska landskapet med röda stugor, kan lite vad som helst dyka upp.

Exempelvis en lång hög mur som skymtar i fjärran.

– Jag målade den när det pratades mycket om Trumps mur. Ibland lyssnar jag på radio under tiden och saker dyker upp i huvudet. Det blir nästan som en berättelse, säger hon.

TITTAR MAN NOGA ser man också rosa fartygsmin­or, ett resultat av tankar kring andra världskrig­et och rosa bandet-kampanjen.

Assosciati­onerna får löpa fritt.

– Åskådaren kan förstås inte förstå min berättelse, men man kan skapa en egen utifrån alla detaljer, säger Eva Magnusson.

På lördag är det vernissage. Det blir enda gången som hon kan prata med publiken i Laholm. Därför tänker hon frångå sina principer och skriva en förklarand­e text som får hänga kvar tills utställnin­gen stänger den 4 januari.

– Jag gillar egentligen inte att konst ska behöva förklaras. Men i det här fallet känns det ändå lite roligt, säger hon.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? INFALLSRIK KONST. Eva Magnusson bjuder på växter och landskap med överraskan­de inslag när hon ställer ut på Stadshusga­lleriet.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N INFALLSRIK KONST. Eva Magnusson bjuder på växter och landskap med överraskan­de inslag när hon ställer ut på Stadshusga­lleriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden