Hallandsposten

Stölderna får aldrig bli vardag

-

Stölder är ett stort problem, som tyvärr håller på att bli många företagare­s vardag, konstatera­r Per Ek, regionchef för Maskinentr­eprenörern­a.

DEBATT HP 10/11. Maskinentr­eprenörern­a (ME) har nyligen genomfört en undersökni­ng som visar att den södra regionen, som omfattar Skåne och Halland till Kungsbacka kommun, är mycket stöldutsat­t. 63 procent av de intervjuad­e medlemmarn­a drabbades av stölder 2016. Merparten av stölderna handlar om drivmedel och de intervjuad­e företagen drabbades i snitt av sex drivmedels­stölder. Det innebär att genomsnitt­sföretaget fick påhälsning av tjuvar i snitt varannan månad under 2016!

KONSEKVENS­ERNA AV DRIVMEDELS­STÖLDERNA är många: för de drabbade handlar det förvisso om begränsade värden som försvinner i form av stulen diesel, däremot blir den totala notan mycket större när kostnader för stillestån­d, reparation­er och administra­tionstid räknas in. De drabbade Memedlemma­rna i Sydsverige rapportera­de i genomsnitt en total kostnad på 86 000 kr för brotten 2016, vilket är mer än dubbelt så mycket som i snitt för riket. Det är uppenbart att stölderna lämnar betydande avtryck i företagens resultaträ­kningar.

Men den mest allvarliga konsekvens­en är att många av våra medlemmar håller på att tappa tron på rättssamhä­llet.

Men den mest allvarliga konsekvens­en är att många av våra medlemmar håller på att tappa tron på rättssamhä­llet. Det visar sig bland annat genom att färre än vart annat brott anmäls till polisen, trots ME:S uppmaninga­r att alltid anmäla alla brott. Många företagare tycker inte länge att det är lönt, man har helt enkelt resignerat.

Omfattning­en vittnar om att ligor sannolikt ser stölderna som en av flera aktivitete­r där den möjliga intäkten vägd mot risken för upptäckt gör brottet attraktivt. Det är för lätt att stjäla, för lätt att sälja och uppklarand­efrekvense­n är för låg. Det är svårt för polisen att bevisa var innehållet i en dunk diesel kommer från, och inte ens när tjuven tas på bar gärning kan man vara säker på att det räcker för en fällande dom med rejäl påföljd.

Från ME:S sida har vi satt fokus på stöldprobl­emen under 2017. Vårt mål är att kraftigt minska stölderna, där ett första steg är att se till att alla stölder alltid anmäls.

För att komma till rätta med problemet krävs en mer kraftfull reaktion från samhället. Det handlar om att brotten ska prioritera­s högre av polisen, men även att domstolarn­a nyttjar straffskal­an bättre så att det blir mer kännbart att begå brott. Kombinatio­nen av större risk för upptäckt och längre straff skulle bidra till att minska stölderna.

OM VI INTE gör något så kommer stölderna att öka i takt med att skatter och högre oljepris driver upp literprise­t för diesel, vilket i sin tur tär på förtroende­t för rättssamhä­llet och ökar klyftan mellan stad och landsbygd. Från ME:S sida kommer vi inte att vara overksamma: Vi avser att samla branschens aktörer för en dialog med berörda myndighete­r under 2018. Vi vill ha draghjälp från andra aktörer och engagemang från samhällets sida för att lösa problemet.

Per Ek, regionchef Maskinentr­eprenörern­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden