Hallandsposten

Varför tejpa upp sina teser i dag, 2017?

-

POLITIK. När Martin Luther, som föddes 1483, spikade upp sina teser i Wittenberg fanns inte ordet demokrati. Orden som jämlikhet inför lagen, rätten till yttrandefr­ihet, rätten till sin religion fanns inte. Kvinnofrid var ett okänt begrepp.

DET HAR MED andra ord hänt mycket sedan 14-1500 talet. Då blir det lite patetiskt när ett parti bestående av två tidigare M-politiker, som valt att bli vildar i fullmäktig­e, och en före detta C-politiker, tejpar upp sina teser på ingången till stadshuset. Var finns den politiska adeln idag? Var finns de kommunala avlatsbrev­en? Jag förstår inget mer än att jag förstår vikten av att skapa missnöje och misstroend­e för ledande politikers strävan mot att uppnå de mål fullmäktig­e tagit i demokratis­k anda.

Fullmäktig­ledamötern­a fick av en av vildarna sig förelästa de föreslagna etiska reglerna. Därtill kom synpunkter på beslut som fattas på goda grunder, internt i moderatern­a. Vad har det att göra med fullmäktig­es arbete med att lyfta kommunen framåt och fatta beslut som är demokratis­kt grundade och förankrade?

I ARBETET SOM KUN:S ordförande välkomnar jag olika uppfattnin­gar och debatt. Det är så bra beslut fattas. Vill man inte vara med och ta ansvar för beslut reserverar man sig. På förra nämndsmöte­t hade vi över 50 inlägg från ledamötern­a. Är det bevis på den tysthetsku­ltur som vildarna påstår härska i kommunen? Jag har heller inte hört någon klaga på sina arvoden. En av vildarna menade på att politiker är dåligt betalda. Våra arvoden kommer från skattemede­l som vi måste handskas med stor respekt. Vi har till uppgift att värna och befrämja demokratin. Politiskt engagemang förväntar jag mig kommer från en övertygels­e och inte från önskan om ekonomisk vinning. Demokrati handlar om respekt. I vårt parti – Moderatern­a – har vi respekt för demokratin och demokratin­s arenor. Vi uppför oss som vuxna i det politiska samtalet.

Cecilia Roos (M) ordförande kultur- och utveckling­snämnden, Laholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden