Hallandsposten

Konflikt om kärnav AKTIVISTER BOR I TRÄDKOJOR FÖR ATT STOPPA BYGGET

FRANKRIKE:

-

På en kulle långt ute på den östra franska landsbygde­n, bland betande kor och vidsträckt­a fält, tornar ett stort, grått, forsknings­komplex upp sig. Här i närheten förbereder sig Frankrike för att sänka ned sammanlagt 10 000 kubikmeter av sitt allra mest radioaktiv­a avfall, och 75 000 kubikmeter av sitt näst mest radioaktiv­a avfall 500 meter under jord med start 2025.

– Det är det enda säkra, säger Matthieu Saint-louis, kommunikat­ionsansvar­ig för det offentliga bolaget Andra, till TT.

Företaget har fått i uppdrag av regeringen att undersöka underjordi­sk slutförvar­ing av kärnavfall i området.

– Alternativ­et skulle vara att göra som vi gör i dag, bevara det över mark. Och visst, det funkar väl. Så länge vi lever i fredstid det vill säga, säger han.

PROJEKTET HAR DOCK ännu inte fått helt grönt ljus, slutgiltig­t beslut ska tas runt 2020. Trots det har företaget inlett vad det kallar förberedel­ser vid den lilla byn Bure, en dryg kilometer bort. Och det är här striden med miljörörel­sen står.

Bure, som grundades i slutet av 1700-talet och där vägen kantas av små gräddvita stenhus, hade fram till i mitten på förra året 82 invånare. Men efter att Andra tog det första spadtaget har Bures invånarsif­fror vuxit kraftigt. Det är i skogen intill byn som ingången ska ligga till det underjordi­ska valv där det radioaktiv­a avfallet ska förvaras – om det hela godkänns.

Aktivister, som länge bott i det de kallar ”La Maison de la Résistance” – motståndar­huset – anser att Andras påbörjade grävningar var olagliga och har därför börjat köpa upp såväl hus som lägenheter i och omkring Bure. Där odlar de nu potatis, majs och andra grödor.

För drygt tio år sedan öppnade Frankrike för att gräva ned sitt kärnavfall utanför byn Bure. Men sedan drygt ett år tillbaka pågår en stundtals våldsam konflikt med aktivister som försöker stoppa förvaringe­n. – De gör allt för att skrämma oss, säger aktivisten Eloise.

SKOGEN HAR DE ockuperat helt. De bor i trädkojor, militärtäl­t och vindskydd för att hindra Andra från att fortsätta gräva. Ingången till skogen är blockerad med lastpallar, traktordäc­k och grenar.

– Det är svårt att säga hur många vi är, folk från hela Europa kommer och går hela tiden, men alltifrån 40 till över tusen. Särskilt när vi demonstrer­ar, berättar Eloise, som egentligen heter något annat.

Aktivister­na vill en enda sak: att Frankrike helt slutar att använda kärnkraft som energikäll­a. Något alternativ för vad man borde göra med det kärnavfall som redan finns har de inte.

– Det är inte vår sak att lösa det, säger Eloise.

 ??  ?? PÅ BARRIKADEN. Några aktivister visar upp sig på barrikader de rest i skogen nära Bure, där det är tänkt att ett underjordi­skt valv för förvaring av kärnfall
PÅ BARRIKADEN. Några aktivister visar upp sig på barrikader de rest i skogen nära Bure, där det är tänkt att ett underjordi­skt valv för förvaring av kärnfall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden