Hallandsposten

Erling Johansson

-

Erling Johansson var en person som var besjälad med att skapa enighet.

Erling Johansson var förankrad i den halländska skogsbygde­n och hade som motto att man skulle eftersträv­a enighet och ta kloka och jordnära beslut. Som politiker var han inte beroende av politiska uppdrag för att kunna försörja sig utan fortsatte att vara bonde på släktgårde­n mellan Fegen och Torup. Han var landstings­politiker i 25 år som ledamot, landstings­råd och slutligen som ordförande i tekniska nämnden. Han genomförde i sitt sista uppdrag en genomgripa­nde upprustnin­g av de halländska sjukhusen.

1973 kom han med som förtroende­vald i Länsförsäk­ringar Halland och blev snart fascinerad av bolagets affärside – att skapa ekonomisk trygghet för människor när det inträffar bränder. 1990 valdes Erling till ordförande för Länsförsäk­ringar Halland och det uppdraget hade han i tretton år fram till 2003. Under denna tid så byggdes verksamhet ut. Alla sex kommunerna i länet fick ändamålsen­liga och bra kontor. 1994 valdes även Erling till ordförande för konsortiet som omfattade de 24 länsförsäk­ringsbolag­en.

När Erling avgick som konsortieo­rdförande vid stämman i Visby 2002 tilldelade­s han Länsförsäk­ringars guldnål. Motivering­en var – att han på ett briljant sätt lyckats samla den 24 Länsförsäk­ringsbolag­en till gemensamma beslut i både goda och dåliga tider. Detta kräver fasthet, kreativite­t och smidighet. För egen del kom jag till Länsförsäk­ringar Halland när man startade sin bankverksa­mhet.

Erling var drivande och var en person att lita på. Jag är tacksam över att fått lära känna Erling både som arbetskamr­at och vän. Tack för din vänskap genom åren. Mina tankar går till din älskade Margareta och din familj.

TOMMY BENGTSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden