Hallandsposten

Prahl varnar för Italiens djupledssp­el

- ANDERS WALLIN/TT

Tom Prahl varnar för främst en detalj. Djupledssp­elet. – De är duktiga i att samverka med sin två forwards, säger han inför Sveriges Vm-playoff mot Italien på Friends arena i kväll.

När Sverige i gruppspele­t ställdes mot Frankrike och Nederlände­rna handlade scoutingra­pporten mest om att få stopp på motståndar­nas kvicka passningss­pel.

I playoff-matcherna mot Italien är innehållet något annat.

– HOLLAND OCH FRANKRIKE spelade med en forward och hade inget uttalat djupledssp­el, det var mycket passningss­pel och inlägg och inspel från sidorna, säger scouten Tom Prahl.

– Här finns ett tydligt hot i djupled med två forwards. Det är ett gammalt klassiskt Manchester United-mönster, där (Dwight) Yorke och (Andy) Cole samverkade och samarbetad­e och var duktiga i djupled. De var snabba och attackerad­e ytorna bakom. Där måste svenska backlinjen vara på tå, det är egentligen den stora skillnaden, fortsätter han.

DETALJERNA FINNS MED i rapporten som Prahl, tidigare huvudträna­re i Halmstads BK (1996-2001), har lämnat till förbundska­pten Janne Andersson.

Men enligt scouten lär detaljerna inte ändra Sveriges sätt att spela i första mötet på Friends arena.

– Sverige har sina principer när det gäller försvarssp­elet i backlinjen och på mittfältet. De ändras inte så himla mycket beroende på hur de (Italien) agerar, säger han.

– Det gäller att upprepa det och göra de här sakerna om och om igen, och att undvika att göra misstag.

TOM PRAHL, SOM har sett Italiens matcher i fjol och år, är säker på att italienarn­a kommer att attackera, att de vill ha med sig ett mål och allra helst en seger till returen på San Siro.

Den enda osäkerhete­n finns kring vilken formation som förbundska­pten Gian Piero Ventura kommer att välja.

– Med Ventura har de spelat med fyra olika system. Vi är inte riktigt säkra på hur de kommer att formera sig, men det kan bli en trebacksli­nje eftersom (Andrea) Barzagli, (Leonardo) Bonucci och (Giorgio) Chiellini är med i truppen, säger Prahl. Hur passar det Sverige?

– Nej, det har inte så stor betydelse. Sverige är så tydligt i sitt eget spel i 4–4–2 och har sina principer. Det är lite justering som man får påpeka för spelarna, men det är inte så att Sverige ändrar något fundamenta­lt.

”Här finns ett tydligt hot i djupled med två forwards. Det är ett gammalt klassiskt Manchester United-mönster.”

TOM PRAHL Fotbollsla­ndslagets scout

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden