Hallandsposten

Spanien är hett även på vintern

RESOR: MER ATT GÖRA ÄN ATT LIGGA PÅ PLAYAN

-

Säg Spanien och de flesta tänker på sommar och badsemeste­r. Men landet har mer att erbjuda också på vintern – även utanför Kanarieöar­na.

– Om man vill ha bättre väder än i Sverige på vintern är det väldigt behagligt i hela södra Spanien, särskilt längs Medelhavsk­usten. Även Mallorca kan vara skönt, säger Carlos Sarmiento, pressansva­rig på Spanska Turistbyrå­n.

– Det är kanske inte alltid man kan bada, men om man inte tycker det är supervikti­gt finns det mycket annat att göra: sporta, besöka städer och promenera på stränderna.

Hans eget favoritres­mål under vinterhalv­året är Madrid.

– Det är en stad som passar bättre att besöka under lågsäsong, precis som Cordoba, Sevilla och Granada, eftersom det brukar vara för varmt där under sommaren.

VILL MAN UPPLEVA något väldigt spanskt ska man åka dit efter nyår. I Spanien delas julklappar­na traditione­llt ut den 6 januari och kvällen innan arrangeras en stor julparad i Madrid, liksom i många andra spanska städer.

ÅKA SKIDOR I PUDERSNÖ ena dagen och sola på pudermjuk sand den andra? Med lite tur med vädret är det möjligt i Sierra Nevada, den spanska bergskedja­n med 20 toppar på över 3000 meter. Härifrån är det drygt två timmar till stränderna längs Almeriakus­ten, vilket gör att du kan kombinera strandhäng och skidåkning under en och samma dag.

Sierra Nevada är en av Spaniens populärast­e skidorter. Vill du prova något mindre känt finns exempelvis katalanska Baqueira i Pyrenéerna, som erbjuder ett hundratal pister och superb längdskidå­kning. Härifrån är det också nära till lilleputtl­andet Andorra, vilket gör att du kan kombinera två olika länder på samma resa.

Flamenco, andalusisk­a palats, en av världens största katedraler och 3 000 tapasbarer – det är bara några anledninga­r till att upptäcka Sevilla, Spaniens fjärde största stad. Stadens läge i Andalusien ger

Kulturweek­end i Málaga, kombinerad skid- och solsemeste­r i Sierra Nevada eller gourmetrun­da i Baskien? Spanien lockar med mycket mer än Kanarieöar­na så här års.

”Du kan kombinera strandhäng och skidåkning under en och samma dag”

ett behagligt klimat, även under vinterhalv­året. Här kan man få uppleva svensk sommarvärm­e redan i mars.

En av Sevillas mest kända sevärdhete­r är Reales Alcázares, ett kungligt palats med morisk arkitektur och fina trädgårdar. Tv-serien Game of Thrones har spelats in i den historiska miljön.

Det sägs att traditione­n att äta tapas har uppstått i Sevilla. Ett bra ställe att börja en barrunda är på stadens äldsta bar, El Rinconcill­o från 1670.

Den klassiska badorten Benidorm ligger i Alicantepr­ovinsen,

 ?? Bild: ANNIKA GOLDHAMMAR ?? LÅNGT FRÅN STRÄNDERNA. Baqueira i Pyrenéerna lär vara en populär skiddestin­ation bland spanska kändisar.
Bild: ANNIKA GOLDHAMMAR LÅNGT FRÅN STRÄNDERNA. Baqueira i Pyrenéerna lär vara en populär skiddestin­ation bland spanska kändisar.
 ??  ?? INOMHUSAKT­IVITET. Konstmusee­t Reina Sofia är bara en av alla kulturella höjdare i Madrid.
INOMHUSAKT­IVITET. Konstmusee­t Reina Sofia är bara en av alla kulturella höjdare i Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden