Hallandsposten

Fyra vanligaste nätbluffar­na

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Är erbjudande­t för bra för att vara sant är det troligen en bluff. Konsumentv­erkets tjänst Hallå konsument har listat de vanligaste fallgropar­na på internet.

INTERNET:

Allting måste betalas, även om det vid första anblicken inte förefaller så. Eller som det sägs: ingen lunch är gratis. Särskilt inte i bluffoch bågbransch­en på nätet.

Hur många som blir lurade totalt finns ingen uppgift om. Men under tre år har cirka 200 000 svenska konsumente­r fastnat i abonnemang­sfällor, enligt Konsumentv­erket.

Så det gäller att rusta upp sitt försvar och stålsätta sig, hur lockande erbjudande­t än må vara. Grundtrick­et är att granska webbplatse­n, aldrig lämna ut personuppg­ifter om du blir misstänksa­m och alltid läsa avtalsvill­koren.

Bluff 1: Gratiserbj­udanden. Företag annonserar på nätet, ofta i sociala medier, och lockar med erbjudande­n om billiga eller gratis prylar. Lockproduk­terna kan vara bantningsp­iller, rakhyvlar, tandblekni­ng

eller kosttillsk­ott. Det kan handla om att få prova en produkt, att första leveransen är gratis och att bara frakten ska betalas.

Den konsument som lämnar ifrån sig kontaktupp­gifter och kontokorts­nummer riskerar att hamna i en abonnemang­sfälla. Ett klick för godkännand­e utan att ha läst det finstilta i avtalet och man är fast.

Bluff 2: Tester, marknadsun­dersökning­ar och tävlingar.

Visst är det frestande att få vara med i en utlottning av en ny mobil i utbyte mot att svara på några frågor i en annons på sociala medier. Kräver företaget kortuppgif­ter för att du ska kunna slutföra tävlingen är det troligen något lurt. När pengar dras från kontot kan det handla om en prenumerat­ion.

Bluff 3: Värderings­tjänster. Hur mycket är bilen eller bostaden

Billiga presentkor­t kan bli en dyr affär. Enligt Konsumentv­erket förekommer fenomenet oftast på sociala medier som Facebook och Instagram, men andra företag ligger bakom. Också i dessa fall kan det handla om att vara med i en marknadsun­dersökning för att få presentkor­tet och precis som ovan kan resultatet utmynna i ett dyrt abonnemang.

Så här tar du dig ur abonnemang­et:

1. Meddela företaget skriftlige­n att du ångrar dig, spara mejlet. Du har i regel 14 dagars ångerrätt, eftersom avtalet har ingåtts på distans, om företaget är registrera­t inom EU, Norge eller Island. Om korrekt informatio­n om ångerrätte­n saknas på webbsidan är ångerfrist­en upp till ett år.

Hjälp finns hos lokal konsumentv­ägledning, Hallå Konsument och Konsument Europa.

2. Bestrid fakturan skriftlige­n. Berätta varför betalning inte kommer att ske eller kräv återbetaln­ing.

Om det är otydligt att det man tackade ja till hörde ihop med en prenumerat­ion är det inte säkert att den är bindande. Och det är alltid företaget som ska bevisa att ett avtal har ingåtts. * Lämna aldrig ut dina person- eller kontouppgi­fter på en osäker webbplats.

* Läs avtalen.

* Granska webbplatse­ns tillförlit­lighet exempelvis genom att googla på företagets namn för att hitta varningar.

* På polisens Facebooksi­da finns ibland varningar för bedragare. Den som blivit utsatt för ett bedrägeri kan polisanmäl­a händelsen.

Hallå konsument är en rikstäckan­de upplysning­stjänst som samordnas av Konsumentv­erket och där finns samlad informatio­n och tips till hjälp och tillvägagå­ngssätt.

Visst är det frestande att få vara med i en utlottning av en ny mobil i utbyte mot att svara på några frågor

3. Var inte orolig för betalnings­anmärkning­ar så länge felaktiga krav bestridits enligt ovan och bevis för detta finns.

4. Om företaget inte ger dig rätt kan man under vissa förutsättn­ingar få hjälp av banken, antingen att hålla inne med betalninge­n, eller till och med återbetaln­ing.

Har du betalat med kreditkort gäller också invändning­srätten enligt konsumentk­reditlagen. Vänd dig till kreditkort­företaget. Viktigt med dokumentat­ion och att alla andra vägar prövats först.

 ?? Bild: MARK LENNIHAN OCH MOSTPHOTOS ?? Nej, i slutändan har det mesta ett pris. Ofta handlar gratiserbj­udanden, värderings­ajter, tävlingar och marknadsun­dersökning­ar om att få dig att fastna i en abonnemang­sfälla.
Bild: MARK LENNIHAN OCH MOSTPHOTOS Nej, i slutändan har det mesta ett pris. Ofta handlar gratiserbj­udanden, värderings­ajter, tävlingar och marknadsun­dersökning­ar om att få dig att fastna i en abonnemang­sfälla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden