Hallandsposten

10 November

-

För 20 år sedan. 1997 släpptes den 19-åriga brittiska barnflicka­n Louise Woodward på fri fot i USA. Hon hade dömts för mord på åtta månader gamla Matthew Eappen den 31 oktober. Bara dagar senare reducerade­s domen till dråp. Woodward kunde lämna landet som en fri kvinna, eftersom tiden hon redan hade suttit i fängelse, räknades av mot straffet.

För 55 år sedan. 1962 avslutades en uppmärksam­mad mordrätteg­ång i belgiska Liège. Juryn friade då den 25-åriga Suzanne van de Put, trots att den funnit att det var hon som givit sitt nyfödda barn en dödlig dos sömnmedel. Orsaken till friandet var att handlingen sågs som en barmhärtig­hetsgärnin­g. van de Put hade ordinerats neurosedyn under graviditet­en och fött ett gravt missbildat barn; i sin förtvivlan tog hon flickans liv för att bespara henne lidanden. Handlingen sågs som mycket kontrovers­iell i det strikt katolska Belgien, men många människor tyckte sig samtidigt förstå den unga moderns förtvivlan.

För 35 år sedan. 1982 började rykten cirkulera om att Sovjetunio­nens president Leonid Iljitj Brezjnev, som hade styrt landet i två decennier, var död. Spekulatio­nerna fick bränsle av att tv-tablåernas plötsligt hade ändrats och lättsam underhålln­ing bytts ut mot allvarsamm­a dokumentär­er om ryska revolution­en och andra världskrig­et. Hörsägen visade sig stämma; dagen därpå kungjordes offentligt att Brezjnev var död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden