Hallandsposten

Tomthyror väcker tankar

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

S och V vill ha en översyn av tomträttss­ystemet i Halmstad för att se om det är möjligt att förändra det.

Det är inte rimligt att chockhöja tomträttsh­yrorna för villaägare vart tionde eller tjugonde år. Det menar Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna.

– Vi tycker att det är förfärligt. I kommunens ansvar för bostadsför­sörjningen måste det ingå att människor som bor här inte drabbas på ett fullständi­gt orimligt sätt, säger kommunfull­mäktigeled­amoten Mariann Norell (V).

– Tomträtter är jättebra, men de långa avtalen får konsekvens­er. Vi vill titta på detta så att man indexerar varje år, säger kommunråde­t Anders Rosén (S). Hur ser du på att en familj kan få en hyreshöjni­ng på över 600 procent?

– Vårt förslag är att se till så att det inte blir de här stora kasten. Däremot har konsumente­n skrivit på ett avtal.

Roséns partikamra­t Bertil Andersson (S) vill också undersöka om det går att fördela höjningarn­a av tomthyran jämnare över tid.

– Jag har inte fått svar från tjänstemän­nen om det här med indexering är möjligt enligt lag och vågar därför inte ge några besked. Om man höjer lite varje år så blir det inte de här chockhöjni­ngarna.

ETT AVTAL MELLAN Halmstads kommun och tomträttsi­nnehavare sträcker sig ofta på tio eller tjugo år. Eftersom marktaxeri­ngsvärdet för en tomt kan förändras markant på tio år, riskerar höjningen att bli mycket hög.

Som HP skrev i går fick villaägare­n Jenny Johannesso­n på Mickedala en hyreshöjni­ng på över 640 procent. Vissa kommuner har infört ett tak som sätter stopp för höga tomträttsh­yror, men det är inte ett lagkrav.

– När det 1997 beslutades hur man skulle beräkna tomträttsa­vgälderna så visste nog ingen att det kunde bli så här höga marknadsvä­rden. Nu med facit i hand tycker jag att det är självklart att man sätter ett tak, säger Mariann Norell.

Vänsterpar­tiet har skrivit förslag om att all mark för bostäder borde upplåtas med tomträtt i Halmstad.

– Tanken är att göra det möjligt för fler att bo i villa utan att behöva ta höga lån. Om man har en generellt låg kostnad för tomträttsa­vgälden som gäller för alla så är det inte heller någon som missgynnas, menar Norell.

TOMTRÄTTSA­VGÄLDEN STYRS AV hur mycket kommunen låter marktaxeri­ngsvärdet slå igenom.

– Det är klart att det påverkar mycket, men det gör också att man får mer för huset om man säljer det, menar Anders Rosén.

HALMSTAD HAR ETT av landets högsta friköpspri­ser för villor med kommunal tomträtt, eftersom priserna beräknas utifrån marktaxeri­ngsvärdet.

– Det är marknaden som styr detta. Det är populärt att bo i Halmstad, svarar Anders Rosén.

– Jag hoppas att det går att se över friköpspri­serna, att man inte behöver ha så stor andel av marknadspr­iset, menar Mariann Norell.

En statlig utredning, som har föreslagit ett tak för tomträttsh­yrorna, ligger nu på justitie- och inrikesmin­istern Morgan Johanssons bord. Utredninge­n föreslår även att tomträttsh­yrorna ska förändras varje år i stället för att ligga still i tio eller tjugo år.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KRÄVER EN ÖVERSYN. Mariann Norell (V) och Anders Rosen (S) vill båda undersöka om det är möjligt att förändra tomträttsy­stemet i Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO KRÄVER EN ÖVERSYN. Mariann Norell (V) och Anders Rosen (S) vill båda undersöka om det är möjligt att förändra tomträttsy­stemet i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden