Hallandsposten

Lovisa Aldrin är L:s nya frontnamn

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

” Jag tycker det ska bli väldigt intressant att se vad jag kan åstadkomma.”

LOVISA ALDRIN

Lovisa Aldrin utsågs på måndagskvä­llen med stor majoritet att efterträda kommunråde­t Suzanne Åkerlund (L).

– Det här trodde jag aldrig! Lovisa Aldrin var smått tagen efter Liberalern­as nominering­smöte på Stadsbibli­oteket.

Men Suzanne Åkerlund, som ingått i nominering­skommittén, var mycket nöjd med valet och har stort förtroende för att efterträda­ren ska klara av att fylla hennes kommunråds­stol.

– Lovisa är en person med kunskaper om internatio­nellt samarbete och det är viktigt att vi i Halmstad vänder blicken utåt och inte bara fastnar i ett nedpaketer­at kommunalt perspektiv.

Lovisa Aldrin blev medlem i Liberalern­a 2010 samtidigt som hon flyttade till Halmstad. Hon sitter som ordförande i Region Hallands driftnämnd för kultur och skola. Ett uppdrag som hon lämnar när hon efter årsskiftet börjar på det nya jobbet.

– JAG ÄR EN RIKTIG ”kulturtant”. För mig är kultur och bildning nyckeln till ett demokratis­kt samhälle, säger Lovisa Aldrin, som tycker att Halmstads kommun skulle må bra av att ge kulturen lite större utrymme.

– Tyvärr är det alltid kulturen som ställs mot andra frågor. Jag tycker att det är jättetråki­gt att kulturansl­agen i kommunen minskar i förhålland­e till den totala budgeten.

Lovisa Aldrin berättar att anslagen till kultur har ökat under hennes tid som driftnämnd­sordförand­e inom regionen.

Ett skäl till att hon nu vill satsa på kommunpoli­tiken är att hon får en möjlighet att ha ett heltidsupp­drag. I alla fall under tiden fram till valet nästa höst då ju alla partier ska upp till bevis.

– Jag tycker det ska bli väldigt intressant att se vad jag kan åstadkomma när jag får chansen att jobba heltid med politiken.

LOVISA ALDRIN HAR i dag en anställnin­g som verksamhet­sansvarig för Europa Direkt Halland, som finansiera­s av Halmstads kommun, Region Halland och Eu-kommission­en.

– Jag kommer att vara tjänstledi­g i tio månader framöver, säger hon.

Förutom kulturfråg­or är det frågor kring skola och jämställdh­et som Lovisa Aldrin främst kommer att driva inom Halmstads kommun.

– Jag står bakom de liberala värderinga­rna om individens valfrihet och jag vill att skolan ska förstatlig­as.

Lovisa Aldrin beklagar att Suzanne Åkerlund lämnar kommunpoli­tiken.

– Det är faktiskt en stor sorg för mig att hon avgår. Suzanne har varit en mentor – ja faktiskt en idol – för mig. Hon har visat mig hur man behåller sitt patos och står fast trots att de frågor man kämpar för inte alltid är så populära.

Lovisa Aldrin är 36 år och bor på Karlstorp i Halmstad tillsamman­s med man och tre barn.

– Som småbarnsma­mma är jag bra på att hantera olika viljor, konstatera­r hon.

 ?? Bild: ANNA-KARIN FORSBERG ?? NYTT KOMMUNRÅD. Suzanne Åkerlund lämnar vid årsskiftet över den liberala stafettpin­nen till Lovisa Aldrin.
Bild: ANNA-KARIN FORSBERG NYTT KOMMUNRÅD. Suzanne Åkerlund lämnar vid årsskiftet över den liberala stafettpin­nen till Lovisa Aldrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden