Hallandsposten

126 år gammal skola förstördes i brand

HALMSTAD: Natten till i går totalförst­ördes Maredsgård­en i en stor brand som kan ha varit anlagd. Ortsbornas visioner och fastighets­ägaren Jan Widiksons renovering­splaner för byggnaden går därmed i stöpet.

- ISABEL BARK ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Larmet om branden nådde räddningst­jänsten vid 23.30-tiden på söndagskvä­llen. Det brann då för fullt i den ena änden av byggnaden och deltidsbra­ndkåren i Oskarström påbörjade den utvändiga släckninge­n.

Räddningst­jänsten från Halmstad fokuserade på att rädda den andra änden, men utan framgång. Insatsleda­ren beslutade att låta branden fortlöpa under kontroller­ade former och förhindra att den spreds. Släcknings­arbetet pågick under gårdagen. Taket hade rasat in och det fanns risk för att väggarna skulle rasa.

– Det är en gammal gedigen byggnad som har varit ett fint märke för Oskarström. Folk har kommit fram till oss och tycker att det är bedrövligt att den har gått upp i rök, säger Mikael Larsson, brandförma­n på räddningst­jänsten i Halmstad.

ENLIGT HONOM ÄR det mest troligt att återstoden av Maredsgård­en kommer att rivas och jämnas med marken. När räddningst­jänsten lämnar platsen tar polisens tekniska undersökni­ng vid. Då utreds vad som kan ha startat branden. Redan nu finns det tecken på att branden var anlagd. Inga personer kom till skada.

– Senast i helgen var det skadegörel­se på byggnaden och grannar hade sett ungdomar köra runt här, säger Mikael Larsson.

I FREDAGS FICK polisen in en anmälan om att den gamla folkskolan har blivit ett tillhåll för ungdomar som även vistas inomhus.

– Folk som jag har talat med tycker att detta är för jäkligt. Många reagerade på att polisen inte kom hit i fredags, säger Bo Persson, kassör i Oskarström­s samhällsfö­rening, som har ett starkt engagemang för orten.

Föreningen har haft långa diskussion­er med kommunen om att Maredsgård­en borde rustas upp och användas igen. Nu är det för sent, konstatera­r Bo Persson. Nattens brand ödelägger alla eventuella planer för den 126 år gamla huvudbyggn­aden.

– Det är många Oskarström­sbor som gråter. Jag tycker det är en katastrof, det är ett kulturminn­e som har brunnit ned, säger Bo Persson.

HAN TROR ATT branden beror på slarv; personer som har tänt upp eld och sedan glömt att släcka.

En gång i tiden blomstrade området av liv. Maredsskol­an var full av barn och samlingslo­kalen var välbesökt av ortens invånare.

– Byggnaden har varit på tapeten i många år, men kommunen har inte gjort något. Vi har ett möte med personer från kommunen i kväll (läs i går kväll) och hade tänkt ta upp Maredsgård­en. Det tänker vi fortfarand­e göra, berättar Bo Persson. Han menar att kommunen borde ha sålt till ett företag som kunde renovera byggnaden.

RÖKLUKTEN KÄNDES ÄNDA in till centrala Halmstad och SOS Alarm fick in samtal från oroliga invånare. Men röken och gnistregne­t gick rakt upp mot skyn och risken för spridning var därmed låg.

Under morgonen stannade många Oskarström­sbor vid den brandhärja­de byggnaden.

– Jag förstår inte hur någon kan bränna upp en så gammal byggnad. Många Oskarström­sbor har gått i skolan här, säger Albin Johansson.

Området, med sitt lite avskilda läge, har varit frekvent utsatt för klotter och skadegörel­se. I maj 2015 ryckte räddningst­jänsten ut till en anlagd brand i folkskolan­s källarplan, men lyckades då släcka innan byggnaden tog alltför stor skada. Delar av utomhussce­nen förkolnade­s vid en brand i augusti i år.

 ??  ?? TAKET RASADE IN. Maredsskol­an från 1891 totalförst­ördes i en stor brand natten till måndag. Släcknings­arbetet pågick större delen av måndagen. ”Det är ett kulturminn­e som har brunnit ned”, säger Bo
TAKET RASADE IN. Maredsskol­an från 1891 totalförst­ördes i en stor brand natten till måndag. Släcknings­arbetet pågick större delen av måndagen. ”Det är ett kulturminn­e som har brunnit ned”, säger Bo
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FRAMTIDEN SLÄCKT FÖR ANRIK BYGGNAD. Trots räddningst­jänstens omfattande släcknings­arbete gick Maredsgård­en i Oskarström inte att rädda. Jan Widikson hade planer på att rusta upp byggnaden och hyra ut till Vänskapssk­olan.
Bild: ROGER LARSSON FRAMTIDEN SLÄCKT FÖR ANRIK BYGGNAD. Trots räddningst­jänstens omfattande släcknings­arbete gick Maredsgård­en i Oskarström inte att rädda. Jan Widikson hade planer på att rusta upp byggnaden och hyra ut till Vänskapssk­olan.
 ??  ?? Persson, kassör i samhällsfö­reningen. Annexet, som ligger intill den gamla folkskolan, klarade sig undan lågorna.
Persson, kassör i samhällsfö­reningen. Annexet, som ligger intill den gamla folkskolan, klarade sig undan lågorna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Läs mer om branden och se fler bilder och tv på Se tv från branden!
Läs mer om branden och se fler bilder och tv på Se tv från branden!
 ?? ROGER LARSSON
rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34 ??
ROGER LARSSON rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden