Hallandsposten

Årets kudde för god mat på värdshus

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se VÅXTORP

Vallåsens värdshus vann pris på Årets kudde i år igen. Bronset i kategorin Upplevelse från förra året följdes i år upp med guld i nya kategorin Mat.

”Strålande mat tillagad och framförd med en härlig känsla för kreativite­t, kvalitet, passion och nyfikenhet. Ren njutning för öga och gom.”

Svenska turistföre­ningens (STF) prismotive­ring tog hjälp av fina omdömen som gäster gett i sociala medier.

– Fantastisk­t kul. Man blir så himla inspirerad att fortsätta, säger Moa Källén, kocken som lagar all mat på Vallåsens värdshus.

Över 300 Stf-vandrarhem och fjällstati­oner runtomkrin­g i landet tävlar i Årets kudde. Av fyra matnominer­ade, däribland Steninge vandrarhem, kom Vallåsens värdshus främst.

– Jag tror att man får känslan av att det är väldigt kärleksful­lt och familjärt. Det finns många som lagar god mat, men att få det där lilla extra tror jag är jättevikti­gt, säger Moa Källén.

HENNES FAMILJ TOG över värdshuset för 14 år sedan.

– Jag har egentligen inte gått någon kockutbild­ning. Jag gick natur på gymnasiet och skulle bli veterinär. När mamma och pappa köpte det här och så blev jag tilldelad köket. Sedan har jag gått in för det till tusen och tycker att det är jättekul, säger Moa Källén.

I PRINCIP ALL mat lagas på plats och smaksätts ur den egna kryddträdg­ården. Moa Källén tycker om att överraska.

– Jag siktar inte på Guide Michelin eller White guide, utan föredrar att slå lite underifrån.

Då är det lättare att överträffa förväntnin­garna.

Just nu är det repa grönkål, rulla köttbullar och baka kakor som gäller. Julbordssä­songen står för dörren. Vad utmärker din kokkonst?

– Att det får smaka och lukta väldigt mycket olika och att det förhoppnin­gsvis är nytt och spännande, säger Moa Källén.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? TRIVS PÅ JOBBET. Moa Källén kavlar ut degen till värdshuset­s hembakade knäckebröd. ”Köket känns som hemma”, säger hon.
Bild: JONATAN GERNES TRIVS PÅ JOBBET. Moa Källén kavlar ut degen till värdshuset­s hembakade knäckebröd. ”Köket känns som hemma”, säger hon.
 ??  ?? VINNARE. ”Inspireran­de” tycker Moa Källén om att Vallåsens värdshus vunnit utmärkelse­n Årets kudde.
VINNARE. ”Inspireran­de” tycker Moa Källén om att Vallåsens värdshus vunnit utmärkelse­n Årets kudde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden