Hallandsposten

Sverige måste höja rösten om hedersbrot­t

-

Gång på gång vittnar unga tjejer och kvinnor om att de som en gång flytt från samhällen med hedersfört­ryck hamnar i samma dilemma när de bosätter sig i Sverige. Nu senast i söndags omvittnat i SVT:S Agenda. Mariet Ghadimi, verksamhet­schef för Tjejers rätt i samhället, Tris, är pricksäker när hon siktar in sig på att socialtjän­stlagen måste ses över. Sverige har förbjudit tvångsäkte­nskap för barn, men står maktlös när unga bortgifta flickor kommer hit med sin familj.

PROBLEMET, enligt Mariet Ghadimi, är det familjeori­enterade synsättet som säger att familjen ska hålla ihop och barnen ska få vara kvar i sin familj. Även om fler döttrar riskerar att bli bortgifta. Det är bara i akuta fall av uppenbar barnmissha­ndel som barnen skils från sina föräldrar. Så kan vi inte ha det.

När fler nyanlända kommer till Sverige med andra värderinga­r än våra västerländ­ska blir det ”värderings­krockar”, som Farman Sediq kallar det i Agendas reportage. Han konstatera­r att hedersvärd­eringarna förstärks i det nya landet och familjens kontroll blir ännu starkare än i hemlandet. Hans lösning är mer upplysning och mer kunskap om de demokratis­ka fri- och rättighete­rna som gäller i det svenska jämställda samhället.

Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) försökte i programmet med övertygels­e säga att hedersfört­rycket ska bort och pekade på en rad åtgärder som regeringen har satt igång. Det handlar bland annat om mer pengar till kvinnojour­er som ordnar skyddat boende till att hedersmoti­v ska vara skäl för straffskär­pning.

I utbildning­en av nya socionomer, jurister, poliser, läkare och lärare ska studentern­a få lära sig mer om hederskult­uren, vilket är absolut nödvändigt. Men även redan yrkesverks­amma behöver den här kunskapen för att kunna fånga upp förtrycket och agera. I våras uppmärksam­made en rad hedersrela­terade fall i västra Sverige, vara en del även i Halland, efter en granskning av Göteborgs-posten.

AV RÄDSLA för att gå Sverigedem­okraternas ärenden har vi varit alldeles för flata för att våga prata om den här kulturkroc­ken som inte har i Sverige att göra. Lösningen är inte, som SD vill, att skicka tillbaka alla nyanlända, utan att uppmärksam­ma och upplysa om vad som gäller här.

Mariet Ghadimi önskade sig en motsvarigh­et till #metoo-uppropet och det förstår jag mycket väl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden