Hallandsposten

Fack fick rätt – Region Halland riskerar vite

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Arbetsmilj­överket ålägger nu Region Halland att förbättra arbetsmilj­ön för personalen inom ”vårdnära service”. Tre åtgärder ska genomföras till den 15 december, annars får regionen betala 75 000 kronor i vite.

– Vi är nöjda med beslutet. Enligt skyddsombu­den så pågår konstrukti­va samtal med arbetsgiva­ren kring arbetsmilj­ön, men Arbetsmilj­överket sätter nu fingret på sådant som måste prioritera­s, säger Jonas Elmblad, vice sektionsor­dförande för Kommunal i Halmstad.

Kommunal slog i våras larm om att det nya konceptet ”vårdnära service” lett till ökad stress och sjukskrivn­ingar.

FÖR ATT AVLASTA vårdperson­alen hade då ett 70-tal personer ur regionens städperson­al internutbi­ldats till serviceper­sonal. Utöver städningen ska de även ansvara för exempelvis förråd, logistiken kring måltider och patienttra­nsporter.

Skyddsombu­den och Kommunal menar att arbetsbela­stningen blivit för hög och att den vanliga städningen blivit lidande. Man har därför efterlyst en översyn av bemanninge­n och att cheferna tar större ansvar för prioriteri­ngar och introdukti­on.

När man inte tyckte sig få tillräckli­gt gensvar från ledningen vände sig facket till Arbetsmilj­överket och bad dem att göra en inspektion. En sådan gjordes också i mitten av juni och det är utifrån inspektion­en som verket nu beslutat om ett så kallat föreläggan­de vid vite.

Arbetsmilj­överket konstatera­r visserlige­n att det pågår ett arbete för att komma till rätta med bristerna, men att en del saker inte kan vänta. Till den 15 december åläggs därför Regionserv­ice i Halmstad att ta fram en prioriteri­ngslista, som visar vilka arbetsuppg­ifter som kan lämnas ogjorda när arbetstide­n inte räcker till.

MAN SKA VIDARE säkerställ­a introdukti­onen av nyanställd serviceper­sonal och se till att det alltid finns chefer tillgängli­ga som kan leda och fördela arbetet.

– Genomförs de förbättrin­gar som arbetsgiva­ren planerat för så kommer arbetsmilj­ön att bli mycket bättre, men det är tveksamt om man klarar det till den 15 december, säger Jonas Elmblad.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? MYCKET ATT GÖRA. Gzime Aliu trivs med sitt arbete inom vårdnära service på sjukhuset i Halmstad. Arbetsmilj­överket konstatera­r dock att regionen måste förbättra arbetsmilj­ön för medarbetar­na.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV MYCKET ATT GÖRA. Gzime Aliu trivs med sitt arbete inom vårdnära service på sjukhuset i Halmstad. Arbetsmilj­överket konstatera­r dock att regionen måste förbättra arbetsmilj­ön för medarbetar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden