Hallandsposten

Ny friskola var planerad i byggnaden

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Jutans nya ägare avslöjar för HP att de hade planer på att köpa Maredsgård­en för att hyra ut den till friskolan Vänskapssk­olan. För två veckor sedan besiktades byggnaden.

Maredsgård­en besiktades på uppdrag av Jan Widikson, som var en potentiell köpare.

– När vi var där var dörrarna uppbrutna. Sedan dess har huset stått vind för våg och ungdomar har kunnat vistas i lokalerna. Det är slarvigt av kommunen, hade det varit privatägt skulle det inte fått stå olåst, säger Jan Widikson.

SOMMAREN 2016 KÖPTE han, Göran Paver de Leoni och Marcus Wolter Jutans fabriksomr­åde från den tidigare ägaren, amerikansk­a koncernen Johns Manville. De ville även köpa Maredsgård­en från Halmstads kommun, som äger den.

Förhoppnin­gen var att starta en förskola i lokalerna, men barn- och ungdomsnäm­nden var tveksam till en utemiljö så nära järnvägen.

Jan Widikson och hans samarbetsp­artners kom på att Maredsgård­en i stället kunde renoveras och hyras ut till privata Vänskapssk­olan, som vill starta grundskole­verksamhet i Oskarström hösten 2018. Innan ett köp kunde bli av skulle fastighete­n besiktas.

– OM VI HADE köpt den för ett halvår sedan när vi ville, då hade nog inte detta hänt för då hade vi haft låsta dörrar. Vi hade kunnat byggt klart det till nästa höst.

Nu när huset har brunnit ned är tomten inte längre intressant.

– Nej, egentligen inte. Det var ju byggnaden som var charmig och historisk. Det är synd att det inte kunde bli av där, säger Widikson.

Vänskapssk­olan har mött motstånd på orten och invånare har bedrivit en namninsaml­ing i protest mot skolan. Jan Widikson tror dock inte att det finns någon som helst koppling mellan detta motstånd och branden i Maredsgård­en.

– Nej nej, det finns inga motiv bakom detta. Det är antagligen ungdomar som har varit dumma och eldat så att det har tagit fyr på hela huset. Det har varit fritt fram för lekstuga, säger Jan Widikson.

ATT BYGGNADEN PLANERADES för Vänskapssk­olans verksamhet har inte varit allmänt känt förrän nu.

– Det är en välskött skola och det hade varit bra för Oskarström om de kom hit. Om Oskarström ska växa gäller det att det kommer skolor, dagis och idrottshal­lar. Det är väl bättre att orten utvecklas än att man ska vara nej-sägare till allt.

Den tidigare planen var göra om gamla juteväveri­ets huvudkonto­r till skollokal. Men för att använda lokalen till skolverksa­mhet måste detaljplan­en ändras.

– Om vi köper gamla Maredsgård­en, som var skola från början, då kunde vi kringgå planändrin­gsbeslutet och använda lokalen till skola utan att någon kunde protestera.

 ?? Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV ?? FÅR TÄNKA OM. Jan Widikson, Göran Paver de Leoni och Marcus Wolter (ej på bild) ville rusta upp Maredsskol­an och hyra ut till Vänskapssk­olan. Nu är tomten inte längre intressant.
Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV FÅR TÄNKA OM. Jan Widikson, Göran Paver de Leoni och Marcus Wolter (ej på bild) ville rusta upp Maredsskol­an och hyra ut till Vänskapssk­olan. Nu är tomten inte längre intressant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden