Hallandsposten

Johans 87-åriga mor kan tvingas flytta

- ISABEL BARK

En 87-årig kvinna som har bott i en villa med kommunal tomträtt sedan 1950-talet kan tvingas flytta. Efter att tomthyran har chockhöjts har hon inte råd att bo kvar.

Kvinnans son Johan, som inte vill stå med sitt efternamn i tidningen, är minst sagt upprörd över det rådande tomträttss­ystemet i Halmstads kommun. Som HP skrev i går höjs tomträttsa­vgälden, hyran, med 500–600 procent eller mer för många villaägare i Halmstad.

För Johans mor, som är 87 år gammal och lever på sin pension, höjs den årliga tomträttsh­yran från cirka 7 000 till 43 000 kronor per år.

”Cyniska politiker kommer väl tänka att hon inte bör bo kvar i sitt hus, som hon bott i sedan 50-talet. Hon får stå sitt kast”, skriver Johan i ett mejl till Halmstads politiker.

Han tycker att höjningen är fullständi­gt orimlig och är rädd för att hans mor ska tvingas flytta om pengarna inte räcker till.

– Ökningen baseras på en formel som kommunen tog fram 1997. Sedan dess har kanske tankeverks­amheten avstannat. Tjänstemän­nen kan bara räkna upp avgälden utan att fundera på rimlighete­n, säger Johan. Hur tycker du hur Halmstads kommun agerar i den här frågan?

– Man skryter på hemsidan om att Halmstad ska vara en bra stad att bo i, men struntar samtidigt i att en orimlig formel leder till att pensionäre­r inte har råd att bo kvar i sina hus.

Johan anser att kommunen bör skrota 1997 års beslut om hur tomträttsa­vgälden ska räknas ut och i stället inleda en dialog med de villaägare som har tomträtt. Han tycker också att det ska finnas ett tak som förhindrar att hyreshöjni­ngen blir mer än 100 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden