Hallandsposten

Förslaget: kartlägga ursprung

- PETER WALLBERG/TT OWE NILSSON/TT

Moderatern­a vill skärpa straffen för våldtäkt till minst tre års fängelse. Partiet vill också kartlägga sexbrottsl­ingar, inklusive deras etniska bakgrund.

Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé pekar på att antalet anmälda våldtäkter ökat med 41 procent sedan 2007, samtidigt som antalet uppklarade våldtäktsb­rott minskar kraftigt.

– Vi har en mycket oroande utveckling, säger han.

Moderatern­a föreslår nu att minimistra­ffet för våldtäkt och grov våldtäkt höjs till tre respektive fem års fängelse. Det innebär en höjning med ett år.

Tobé tror att höjda straff får effekt, inte minst genom att våldtäktsm­ännen får sitta längre i fängelse. Han påpekar att straffskal­an för våldtäkt inte har skärpts på över 50 år.

– De allra flesta tycker att våldtäkt är något väldigt allvarligt och då ska det också vara skärpta straff, säger han.

M ANSER ATT domstolarn­a i dag alltför ofta lägger sig nära minimistra­ffet för våldtäkt. Enligt partiet var det genomsnitt­liga straffet 2014 för en våldtäkt två år och fem månader.

Partiet har sedan tidigare föreslagit en ny brottsrubr­icering, grovt sexuellt ofredande, som ska ge från nio månader till tre år i fängelse. Enligt Tobé behövs det för att fylla ett glapp mellan sexuellt ofredande som ger låga straff och våldtäkt.

Även om inte straffskal­orna för våldtäkt skärpts på många år så har definition­en av brottet vidgats. Till exempel betraktas samlag med en person som är medvetslös, sover, är allvarligt rädd, berusad, sjuk eller befinner sig i en särskilt utsatt situation, som våldtäkt.

Regeringen vill nu också ändra lagen så att det krävs ett uttrycklig­t samtycke till en sexuell handling för att det inte ska kunna bedömas vara våldtäkt.

M stödjer en sådan lagändring även om man tror att den får en begränsad effekt.

– Det behövs ett mycket bredare åtgärdspak­et, säger Tobe.

PARTIET VILL TILL exempel se särskilda grupper som är specialise­rade på sexualbrot­t i polisens samtliga sju regioner.

Moderatern­a vill också att det görs en kartläggni­ng av både vilka som utsätts för sexualbrot­t och vilka som utför dem. Även sexbrottsl­ingarna etniska bakgrund bör omfattas, enligt Tobé.

– Det är viktigt att lära oss mer om vem som begår brott. Det kan handla om ålder, men även ursprung, säger han.

Frågan är kontrovers­iell. Senast Brottsföre­byggande rådet, Brå, gjorde en sådan kartläggni­ng var 2005. Kritiker menar att en ny sådan utredning inte behövs och att man bara pekar ut vissa grupper i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden