Hallandsposten

MSB redo att skicka stöd till Iran/irak

- FILIP NORMAN/TT

MSB i Sverige ser över möjlighete­rna att skicka expertis till skalvdrabb­ade Iran och Irak. i dagsläget gäller det civilingen­jörsexpert­is som kan undersöka om vattendamm­ar kan ha tagit skada.

Iran och Irak har bedömt att det med omfördelni­ngar av ländernas nationella resurser och stöd från kringligga­nde länder ännu inte finns något behov av internatio­nellt stöd.

Men viss begränsad internatio­nell hjälp är redan under mobiliseri­ng, bland annat från Sverige, om ytterligar­e förfrågnin­gar från de drabbade länderna skulle inkomma till MSB.

– Det kommer att skickas ett snabbinsat­steam från FN till Irak, och det är frågan om teknisk expertis – ett litet team på fyra personer, säger Kajsa Nordmark, verksamhet­sansvarig för humanitära insatser vid Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB), till TT.

– Det man ofta behöver stöd med inlednings­vis i ett sådant här läge är koordineri­ng, samordning och behovsbedö­mningar.

Det är många aktörer som arbetar i den drabbade regionen, bland andra Röda halvmånen, FN, frivilligo­rganisatio­ner, räddningst­jänster och olika myndighete­r.

–Kopplat till uppdraget har vi fått en förfrågan om civilingen­jörer. För det finns stora dammar och vattenverk­sstationer, och man är rädd att de kan ha blivit påverkade på något sätt som skulle kunna orsaka översvämni­ngar, säger Nordmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden