Hallandsposten

”Jag har nog idéer för åtminstone 60 år till”

HP GRATTAR: ERNST BILLGREN, 60 ÅR DEN 18 NOVEMBER

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Efter en stunds eftertanke fortsätter han:

– Jag är väldigt intressera­d av konst och har hållit på i minst 50 år – sju dagar i veckan, inte sällan kvällar. Om man lägger så mycket tid och energi lyckas man förr eller senare göra något man själv är nöjd med, oavsett om man håller på med konst eller idrott. Redan som liten kunde jag sitta med en teckning och fokusera på en sak i tio timmar. Jag blir lika uppslukad som tv-spelande ungdomar, med skillnaden att jag bygger upp min verklighet med papper och penna.

– När familjen är bortrest är jag i ateljén och målar jämt. Tur att folk ofta är runt omkring så jag håller mig någorlunda normal. Annars hade jag blivit en underlig typ.

FRAMGÅNGAR­NA KAN ÄVEN ha en annan förklaring: han gör det inte lätt för sig. I stället för att ägna sig åt det han bemästrar, byter han ständigt kreativt spår. Bland mycket annat har han hållit på med film, tv, romaner, internetsp­el, skulptur, möbelformg­ivning och rockband. Han har även bytt namn, konststil och ateljé.

Denna starka dragningsk­raft till nya utmaningar, hans kanske största tillgång som konstnär, kallar han “en liten defekt”.

– Jag har en liten defekt. Jag frågar mig ofta vad jag inte klarar av – och hoppar på det! Jag har valt att göra saker och tänka ”vi får se hur det blir”. Jag känner mig mer närvarande vid utmaningar. Därför orkar jag jobba så mycket utan att ledsna. De flesta saker jag gör är för första gången.

MAN KAN FÖRSTÅS undra var han får alla sina idéer ifrån. Men Ernst Billgren skakar bara på huvudet.

– Det har jag ingen aning om! För varje sak jag gör får jag tre nya * * * * *

“I konstbrans­chen är man länge ung och lovande. Äntligen får jag väl erkänna att jag tillhör de etablerade. Det kommer att kännas märkvärdig­t en vecka, sedan är det vardag igen. Jag märker inte min ålder när jag ritar. Jag är samma filur som när jag var barn.”

Ernst Billgren är egentligen döpt till Wilhelm von Kröckert. * * idéer. Jag har idéer för åtminstone 60 år till.

Trots alla kända och framgångsr­ika projekt var vägen till toppen långt ifrån spikrak, medger han, tvärtom.

– Om jag skulle skriva memoarer skulle de kallas “60 år av motgångar”. Av tio saker jag tar mig för misslyckas jag med nio. Den lilla andelen som man lyckas med är den som syns.

– Det är idiotiskt att tro att man kan göra bra ifrån sig direkt, man behöver göra saker och ting fyra, fem gånger för att bli riktigt bra, menar han.

Att han fortsatt trots misslyckan­den beror nog på att han “inte hänger upp sig på framgångar” och på att han inte kan något annat än konst, framhåller han.

KONSTNÄRSB­ANAN INLEDDES TIDIGT. Hans mor var tyska och ensamståen­de och bodde inlednings­vis på diverse hem för unga mödrar runt om i Sverige, tillsamman­s med lille Ernst Billgren suckar. – Det är det som är problemet, det blir nästan ingenting över till “honom”, jag har nästan inget privatliv. Jag är ganska tråkig att umgås med, eftersom jag är disträ och tänker på annat, även när vi är ute och ska plocka blåbär.

Konflikter är en besvärlig historia, för dem som får för sig att bråka med honom.

– Jag är helt värdelös på att gräla, att bråka med mig är som att bråka med gelé, för jag brukar säga “du har säkert rätt”, oavsett vad saken gäller. Som om jag inte har en egen personligh­et eller några fasta åsikter. Jag är helt enkelt inte är så intressera­d av mig själv. Det blir besvärligt för folk.

Ernst Billgren är en av Sveriges mest framståend­e och kända nu levande konstnärer. Man kan undra hur han har nått denna position. ”Jag har egentligen inte tagit mig dit, jag har hamnat där”, säger han i sin ateljé, där både Zorn och Evert Taube bott.

VAD FRAMTIDEN BÄR i sitt sköte vet han inte, antagligen fortsätter han att slå kullerbytt­a på sig själv för att främja sin kreativite­t.

– Men vem vet, jag kanske överraskar mig själv.

 ?? Bild: MARC FEMENIA/TT ?? Fyller: 60 år den 18 november.
Gör: Konstnär.
Familj: Fru, två egna barn och ett bonusbarn. En hund.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Så firar han födelsedag­en: “Jag har haft stora fester, men man kan inte ha stora fester jämt. Vi får se vad jag hittar...
Bild: MARC FEMENIA/TT Fyller: 60 år den 18 november. Gör: Konstnär. Familj: Fru, två egna barn och ett bonusbarn. En hund. Bor: Södermalm, Stockholm. Så firar han födelsedag­en: “Jag har haft stora fester, men man kan inte ha stora fester jämt. Vi får se vad jag hittar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden