Hallandsposten

Ungdomar får gratis buss- och tågresor

HYLTE: Politikern­a i Hylte fattade i går beslutet att låta alla unga i Hylte få fri tillgång till buss- och tågresor i Halland – även på sommarlove­t.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Från och med nästa år får tonåringar i Hylte gratiskort för att åka buss och tåg över hela Halland, på kvällar, helger och på loven.

– Vi vill att de ska kunna ta sig till exempelvis Halmstad och till kompisar inom kommunen utan att behöva vara beroende av skjuts från föräldrar. Dessutom vill vi lära ungdomarna att åka med kollektivt­rafik, säger Malin Thydén-kärrman (S), ordförande för samhällsby­ggnadsnämn­den, vilken i går fattade de sista besluten kring reformen.

Ingen annan kommun i länet har tagit samma steg. Och så vitt Malin Thydénkärr­man förstår är Hylte unikt i landet.

– Vissa kommunen har det för äldre. Men ungdomar... nej, jag har inte hört om det någonstans, säger hon.

KORTET KOMMER ATT gälla inom länet på Hallandstr­afikens busslinjer, på Krösatågen och på Öresundstå­gen. På de senare så långt norrut som till Kungsbacka, men inte till Göteborg.

Kommunen har i budgeten för 2018 redan anslagit 1,8 miljoner kronor för korten, som barn och ungdomar bosatta i Hylte kommun 7–19 år får använda. Kortet är detsamma som det så kallade ”fritidskor­tet”, vilket Hallandstr­afiken säljer över hela länet för 625 per skoltermin. Det fritidskor­t som Hylte kommunen fullt ut sponsrar gäller dessutom under sommarlove­n.

– Alla som söker kommer att få kortet. Först till kvarn, gäller alltså inte. Skulle precis alla söka räcker kanske inte summan vi budgeterat. Skulle det ske kommer vi att skjuta till mer pengar, lovar Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Han säger att idén om fritt kollektivr­esande för unga växte fram i våras under överläggni­ngarna kring 2018 års budget och i en diskussion om hur man från politiken kan underlätta resandet för invånarna i kommunen.

Utöver Thydén-kärrmans argument för korten, framförda längre upp i artikel, tillför han ytterligar­e ett:

– Vi i Hylte kommer aldrig att få det kultur- och nöjesutbud som Halmstad har. Därför vill vi ge våra ungdomar möjlighet, genom att resa med buss, att få tillgång till det utbud som finns i andra kommuner.

NÅGON GÅNG i december kommer Hallandstr­afiken att skicka ut informatio­n direkt till berörda barnfamilj­er och unga. När man som barn eller tonåring i Hylte, eller som förälder, lämnat sina uppgifter i en skriftlig ansökan kommer kortet kort därefter hem i brevlådan. Det kommer också vara möjligt att expediera det på Hallandstr­afikens butiker runt om i länet.

 ?? Bild: ANNIKA KARBOM/ARKIV ?? UNIKT. Ungdomar i Hylte får från och med nästa år åka kollektivt­rafik i Halland gratis på fritiden.
Bild: ANNIKA KARBOM/ARKIV UNIKT. Ungdomar i Hylte får från och med nästa år åka kollektivt­rafik i Halland gratis på fritiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden