Hallandsposten

S vill satsa mycket mer på välfärden

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Socialdemo­kraterna är inte alls tillfredss­tällda med femklövern­s budgetförs­lag.

– Deras budget är bra. Men den räcker inte, säger opposition­srådet Kjell Henriksson (S).

Han vill plussa på 25 miljoner kronor i skolan till höjd elevpeng, förskolepe­ng, lärarlöner, personal i fritidshem, läxhjälp, lågstadiel­yft med mera. Inom kun:s område vill S öka på med 4,6 miljoner årligen till sådant som introdukti­onsprogram, vuxenutbil­dning för nyanlända, SFI, Komvux och daglig verksamhet.

Det mesta av kostnadern­a kan täckas genom att kommunen söker riktade statsbidra­g, menar Kjell Henriksson.

Han tillbakavi­sar femklövern­s argument att riktade statsbidra­g innebär mycket merjobb.

– Det ger ju pengar till verksamhet. Med mina riktade statsbidra­g hade det gett ett tillskott på 40 miljoner kronor, säger Henriksson.

S-förslaget omfattar också stora ekonomiska satsningar på äldreomsor­g, LSS och psykiatri. Här finns också mer pengar till cykelvägar, gratis simskola och ebokutlåni­ng. Till största delen ska pengarna tas från statsbidra­g, men också genom att minska kommunens resultat. Mer pengar till så kallade svaga grupper. Är det en ideologisk budget?

– Ja, det kan man säga lite slarvigt. Det är för att återskapa det välfärdssa­mhälle som vi såg tidigare. Under åtta år förlorade vi 160 miljarder i skattepeng­ar. Många fick mer i plånboken, men många hamnade också utanför, säger Kjell Henriksson.

Han gillar riktade bidrag till kommunerna, såsom ett styrverkty­g för regeringen.

– När man väl sett effekterna i riket går de över till generella bidrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden