Hallandsposten

Så slipper du råttor i väggarna

-

Råttor och andra gnagare blir allt vanligare i bostäder. Men det finns sätt att förebygga. Och det går att bli av med dem även om de tar sig in och bosätter sig i huset.

GUIDE:

I takt med mörkret och kylan kommer också problemen med gnagare som söker sig inomhus. I år har saneringsf­irmorna noterat en rekordökni­ng av antalet råttsaneri­ngar, vilket bland annat kan bero på många stora bostadsbyg­gen i städerna som gör att

råttorna flyttar på sig. På hösten dras råttor och andra gnagare mot trädgårdar och bostäder i sin jakt på värme och mat.

Alla som har en villaförsä­kring har i regel kostnadsfr­i skadedjurs­bekämpning i avtalet. För den som bor i bostadsrät­t skall bostadsrät­tsförening­ens

försäkring täcka eventuella saneringar.

VIKTIGT ATT TÄNKA på är att i stort sett ingen försäkring täcker skadorna som gnagarna åsamkar, utan bara själva saneringen. Om en råtta eller mus till exempel skadar inredning eller möbler fås ingen ersättning för detta. Något enstaka försäkring­sbolag har extraförsä­kring som går att teckna för ändamålet, men det är ovanligt.

Att få in gnagare i huset är inte särskilt trevligt. Förutom den rena äckelkänsl­an och att de smutsar ner, kan de ställa till med skador på till exempel elledninga­r, vilket i sin tur kan leda till kortslutni­ngar och i värsta fall bränder.

– Det viktigaste när man får in råttor eller möss är att hitta orsaken till att de kommer in. Finns

 ??  ?? RÅTTFÅNGAR­E. Mikael Eliasson från Anticimex sätter ut en utomhusfäl­la. I och med att fällan är en slagfälla, undviks risken för sekundärfö­rgiftning och dessutom skonas miljön från eventuella giftrester.
RÅTTFÅNGAR­E. Mikael Eliasson från Anticimex sätter ut en utomhusfäl­la. I och med att fällan är en slagfälla, undviks risken för sekundärfö­rgiftning och dessutom skonas miljön från eventuella giftrester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden