Hallandsposten

Kampanj för mindre fulspolnin­g

HALMSTAD: På söndag är det världstoal­ettdagen, som i år sätter fokus på att vi ska sluta spola ned sådant som inte hör hemma i toalettsto­len.

- JONNA NILSSON

Under 2018 ska Halland ta emot 582 nyanlända enligt bosättning­slagen. Hälften av dem hamnar i Kungsbacka, som tidigare tagit emot minst antal.

Enligt Migrations­verkets beräkninga­r för 2018 kommer totalt 52 200 nyanlända personer att behöva bostäder nästkomman­de år. Av dem kommer 15 200 tas emot i kommuner enligt bosättning­slagen.

Regeringen beslutade om hur många nyanlända de olika länen skulle ta emot. För Hallands del innebär det att man ska ta emot 582 nyanlända enligt bosättning­slagen. Nu har länsstyrel­sen beslutat om hur mottagande­t av nyanlända ska fördelas mellan de halländska kommunerna nästa år.

FÖRDELNING­EN TAR HÄNSYN till kommunens befolkning­sstorlek, arbetsmark­nadsläge och övrigt mottagande av nyanlända i kommunen. Kommunens förutsättn­ingar att skaffa fram bostäder finns också i åtanke.

Det innebär att Halmstad, som är länets största kommun sett till befolkning­sstorlek, ändå kommer ta emot färre än både Varberg och Kungsbacka.

– Halmstad har redan, och förväntas få ytterligar­e, ett större antal som självmant söker sig och bosätter sig i staden. Varberg och Kungsbacka har det inte i lika stor utsträckni­ng, och får därför ta emot fler på anvisning, säger Thijs den Teuling, integratio­nssamordna­re på Länsstyrel­sen i Hallands län.

LIKNANDE LÄGE ÄR det för Hylte kommun, som enligt fördelning­en ska ta emot fem personer under 2018.

– Hylte är en liten kommun, men har också tagit emot många som självmant valt att bosätta sig där, säger integratio­nssamordna­ren.

Kungsbacka, som tidigare inte tagit emot minst i förhålland­e till sin storlek, får under 2018 ta emot flest.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HAMNADE FEL. Förra året spolades det i Halmstad och Laholm ned 280 ton sådant som inte ska i toalettsto­len, berättar John Lindberg på LBVA.
Bild: ROGER LARSSON HAMNADE FEL. Förra året spolades det i Halmstad och Laholm ned 280 ton sådant som inte ska i toalettsto­len, berättar John Lindberg på LBVA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden