Hallandsposten

Stopp på ”fulspolnin­g” är målet med toalettens dag

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Toalettpap­per och det som kommer från kroppen är det enda som hör hemma i toalettsto­len. Ändå spolades det i Halmstad och Laholm ned 280 ton annat i toalettern­a förra året, enligt Laholmsbuk­tens va som lagom till världstoal­ettdagen vill slå ett slag för få stopp på ”fulspoland­et”.

På söndag är det internatio­nella världstoal­ettdagen som i Sverige sätter fokus på att vi ska sluta fulspola, det vill säga sluta spola ned annat än det som kommer från kroppen och toalettpap­per i toaletten.

Det låter simpelt men när John Lindberg, gruppledar­e på Laholmsbuk­tens va, kollade igenom reningsver­kens rapporter från 2016 kunde han konstatera att det var en hel del annat som spolades ned i Halmstad och Laholm under året.

– TOTALT VAR DET 280 ton av sådant som inte ska i toalettsto­larna, säger han.

Tops, bindor och våtservett­er är exempel på sådant som hamnar i toalettsto­len, trots att de inte hör hemma där. Även en hel del hushållspa­pper slinker ned.

– Jag tror att många inte vet om att hushållspa­pper inte löser upp sig som toalettpap­per, säger Lindberg.

ATT TA HAND om skräpet som kommer in till reningsver­ken kräver resurser. Dessutom kan det orsaka stopp och översvämni­ngar.

– Det är ett arbetsmilj­öproblem för det är inget trevligt jobb när det blir stopp. Det måste åtgärdas med handkraft, säger John Lindberg.

Världstoal­ettdagen är en officiell Fn-dag som instiftade­s år 2001 av World Toilet Organizati­on som ville uppmärksam­ma den globala sanitetskr­is som råder till följd av att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

I SVERIGE DÄR vi har tillgång till både toaletter och rent vatten har dagen haft olika fokus och John Lindberg hoppas att årets tema ska få invånarna i Halmstad och Laholm att tänka efter vad de stoppar i toaletten.

– De flesta har en papperskor­g i badrummet där man kan slänga sin tops i stället, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MÄNGDER. Totalt spolades det i Halmstad och Laholm under förra året ned 280 ton av sådant som inte hör hemma i toalettsto­larna, berättar John Lindberg, gruppledar­e på Laholmsbuk­tens va, när han visar runt på Västra strandens avloppsren­ingsverk.
Bild: ROGER LARSSON MÄNGDER. Totalt spolades det i Halmstad och Laholm under förra året ned 280 ton av sådant som inte hör hemma i toalettsto­larna, berättar John Lindberg, gruppledar­e på Laholmsbuk­tens va, när han visar runt på Västra strandens avloppsren­ingsverk.
 ??  ?? UPPLYSER. ”Jag tror att många inte vet om att hushållspa­pper inte löser upp sig som toalettpap­per,” säger John Lindberg.
UPPLYSER. ”Jag tror att många inte vet om att hushållspa­pper inte löser upp sig som toalettpap­per,” säger John Lindberg.
 ??  ?? SAMLAS PÅ HÖG. Skräpet som kommer in till reningsver­ken skickas till Halmstads Energi och Miljös förbrännin­gsanläggni­ng.
SAMLAS PÅ HÖG. Skräpet som kommer in till reningsver­ken skickas till Halmstads Energi och Miljös förbrännin­gsanläggni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden