Hallandsposten

Sd-krav på avsägelser in blanco

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Sverigedem­okraternas gruppledar­e har krävt avsägelser påskrivna på förhand av politiker som vill represente­ra partiet.

Underteckn­a din avsägelse in blanco. Det har Sverigedem­okraternas gruppledar­e krävt av Sd-politiker som vill företräda partiet i Laholmspol­itiken.

De påskrivna papperna har gruppledar­en sparat i skrivbords­lådan, för att kunna plocka fram om någon förtroende­vald inte sköter sitt uppdrag så som partiet vill.

På så vis kan misshaglig­a partikamra­ter effektivt avsättas, utan egen medverkan.

Kravet ställdes när SD valde personer till politiska uppdrag efter senaste valet 2014 och minst en förhandspå­skriven avsägelse har lämnats in till fullmäktig­e under mandatperi­oden.

HP KAN AVSLÖJA tillvägagå­ngssättet efter att det ifrågasatt­s inifrån SD:S egna led.

– Jag har inte den rätten, säger SD:S gruppledar­e Ingmar Rundberg när HP konfronter­ar honom med uppgiftern­a. Men du har tagit dig den rätten. Vi har sett mejl som du har skickat till partimedle­mmar.

– Det är möjligt att jag har represente­rat en styrelse i något sådant sammanhang, säger han. Varför har du gjort så?

– Jag går inte in i detalj i det resonemang­et. Jag tror att det har varit till gagn för partiet i vissa fall. Hur får du själv lista ut om du tittar tillbaka på listan, vad som förevarit i partiet i Laholm.

SD har, som HP rapportera­t, haft stor omsättning på sina poster i kommunen efter förra valet.

RYKTEN OM SD: s avsägelser har surrat bland andra partier.

– Jag trodde faktiskt inte att det var sant. För mig är det helt främmande att jobba så, säger Elisabet Babic, gruppledar­e för Moderatern­a.

M har haft egna problem med företrädar­e som inte slutat frivilligt. Men det rättfärdig­ar inte fulspel, enligt Elisabet Babic.

– Det kortet hade inte jag velat ha i något sammanhang. Jag tycker att det ska processas på rätt sätt. Vad händer med föreningsf­riheten annars? frågar sig kommunråde­t.

Socialdemo­kraterna tar avstånd på samma sätt.

– Att någon har avsägelser i sitt kassaskåp låter väldigt långsökt. Om det varit meningen att man skulle kunna göra så hade det väl skrivits in i vallagen, säger Ove Bengtsson, ordförande i valberedni­ng hos S.

Tillbaka till Ingmar Rundberg. Är det här riktigt sjyst? I andra partier säger man att det aldrig skulle få förekomma.

– Jag står inte för att detta är en påtrycknin­g eller ett hot. Ett exempel är en vald person som blev inlagd på sjukhus i 1,5 år och ickekontak­tbar. Vad gör man då? Jag tror att jag har använt det en gång, säger Sd-gruppledar­en.

HAN UPPGER ATT förfarings­sättet inte rekommende­ras från partiet centralt och att metoden nu tillhör det förgångna.

– Det har inte samma aktualitet längre. Vid valet 2014 hade vi en öppen lista där vem som helst kunde skriva på sitt namn. Vi har slutna listor numera och då är personerna kontroller­ade och godkända hela vägen uppifrån och ner, säger Ingmar Rundberg.

Att metoden läcker ut nu ett år före valet tror han har att göra med en konflikt på distriktsn­ivå. Ingmar Rundberg är ordförande i SD:S valberedni­ng i Halland och har skaffat sig fiender i Varberg.

– Därifrån spottas det åt alla håll och ställer till ett helvete i hela distriktet, säger han

”Jag tror att det har varit till gagn för partiet i vissa fall.” INGMAR RUNDBERG (SD)

gruppledar­e och presstales­person

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden