Hallandsposten

Gymnasier hade öppet hus för nior

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Halmstads niondeklas­sare har ett stort och viktigt beslut att fatta om drygt två månader. Sannarpsgy­mnasiet och Kattegattg­ymnasiet höll öppet hus för att guida dem i djungeln av alla program.

Sturegymna­siet öppnade upp portarna redan förra helgen. Under lördagen tog många ungdomar chansen att spana in Sannarpsgy­mnasiet och Kattegattg­ymnasiet och höra sig för om olika utbildning­ar.

– Det känns lite stressigt inför gymnasieva­let eftersom jag inte vet vad jag ska välja. Jag vill veta vilka ämnen man kommer läsa om man går samhäll-beteende på Sannarp, det verkar vara en bred utbildning, säger Emilia Johansson.

Hon besökte öppet hus tillsamman­s med sin lillasyste­r Lovisa och mamma Sandra.

– Det är kul att komma hit och träffa lärare och elever som redan läser på de olika gymnasiepr­ogrammen. Det finns så många inriktning­ar att välja på, menar Sandra.

– Mitt tips är att besöka gymnasiesk­olor under öppet hus och skugga utbildning­ar, säger Lotta Hydén, koordinato­r på Sannarps Ib-program

SANNARP HAR FÅTT en ny idrottspro­fil, badminton. Ett annat tillskott är natur-estetprogr­ammet, som riktar sig till elever som vill läsa ett brett högskolefö­rberedande program men också kunna ägna sig åt exempelvis musik.

– När man går natur så är det mycket plugg på fritiden och då känns det bra att hinna med musiken i skolan, menar Selma Sundell, som studerar vid utbildning­en.

På Kattegattg­ymnasiet är en nyhet att vvs-programmet är utformat på ett annat sätt. Först såg det ut som att vvs riskerade att läggas ned.

– Vi kommer att samarbeta med Sturegymna­siet. Första året läser vvs-eleverna på Kattegatt. Andra och tredje året är de knutna till lärlingspr­ogrammet på Sture och är ute mycket på praktik, säger rektor Peter Nylander.

I HALLAND SKA eleverna ha gjort sitt gymnasieva­l senast den 1 februari. Mellan den 16 april och den 16 maj pågår omvalsperi­oden.

– För oss är det viktigt att vi får in eleverna på rätt program. Förutom öppet hus kan eleverna komma och skugga utbildning­ar. Förhoppnin­gsvis blir det lite lättare att välja, säger Mia Pettersson, administra­tiv koordinato­r på Kattegatt.

Tredjeårse­leven Joel Lending upplyste besökare om fördelarna med att välja ett praktiskt program som industrite­kniska programmet.

– Det är ett lugnt tempo och man lär sig mycket. Jag har fått jobb på Plåtcenter från den dag jag tar studenten. Det känns jättebra!

Eleverna på Sannarpsgy­mnasiets natur-estetprogr­ammet längtade till varmare tider och uppträdde med ”Here comes the sun”.

Joel Lending upplyste Moa Nilsson om fördelarna med industrite­kniska programmet. ”Jag har fått jobb från den dag jag tar studenten”, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SVARADE PÅ FRÅGOR. Julia Rilläng och Lovisa Lindberg berättade hur det är att läsa samhäll-beteende på Sannarp för niondeklas­saren Emilia Johansson och hennes mamma Sandra Johansson.
Bild: ROGER LARSSON SVARADE PÅ FRÅGOR. Julia Rilläng och Lovisa Lindberg berättade hur det är att läsa samhäll-beteende på Sannarp för niondeklas­saren Emilia Johansson och hennes mamma Sandra Johansson.
 ??  ?? MUSIK PÅ SKOLTID.
MUSIK PÅ SKOLTID.
 ??  ?? JOBBCHANS.
JOBBCHANS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden