Hallandsposten

Kvarka vanligare när hästhållni­ngen ökar

HALMSTAD: Hästsjukdo­men kvarka är vanligare i Halland på grund av att många importhäst­ar transporte­ras genom länet. I år har man haft 13 misstänkta fall, varav 6 bekräftats vara kvarka.

-

Fler hästar i Halland smittas med kvarka nu än för några år sedan. Orsaken är att det går uppåt för hästnäring­en i länet.

Nyligen hölls ett informatio­nsmöte om hästsjukdo­men på länsstyrel­sen i Halland. Medverkade gjorde bland andra länsveteri­när Christa von Limburg Stirum.

Hon berättar att Halland är ett så kallat ”kvarkalän” – det vill säga hårdare drabbat än många andra län i Sverige. Även Skåne, Västra Götaland, Kronoberg, Örebro och Stockholm tillhör dessa.

– Halland passeras ofta av hästar som importerat­s från andra länder där kvarka är vanligare än i Sverige. När ett utbrott av kvarka sker kan man se som ett pärlband hur importhäst­ar har färdats genom landet, säger Christa von Limburg Stirum.

Länsveteri­närerna i Sverige skulle gärna vilja få större befogenhet­er att göra smittspårn­ingar, men det råder sekretess från den som transporte­rar hästarna.

– Det är bara jordbruksv­erket som får bryta sekretesse­n och det ska mycket till innan de tar tag i frågan. Om det var mer öppet skulle man kunna varna ägare till hästar som har transporte­rats tillsamman­s med en kvarkasmit­tad häst, säger Christa von Limburg Stirum.

FÖR ETT ANTAL år sedan såg veterinäre­rna en nedgång i kvarkautbr­otten beroende på att det fanns färre hästar. I dag är utveckling­en den motsatta.

– I Halland har vi hittills i år haft 13 misstänkta fall, varav 6 konstatera­de kvarkafall. Men det är bara toppen på ett isberg. Många kvarkasjuk­a hästar rapportera­s inte till veterinär, säger Christa von Limburg Stirum.

Hon säger att det finns en ”liten skämsstämp­el” som gör att vissa hästägare inte vill erkänna att man har fått kvarka i stallet.

– DET INNEBÄR ju ekonomiska avbräck, som ibland kan bli förödande för en uppfödare eller tävlingsry­ttare. Man får stänga stallet och kan inte träna eller tävla sina hästar, inte heller de som är friska. Ett stall som haft kvarka måste hållas isolerat tre veckor efter att den sista hästen har tillfriskn­at. Vi veterinäre­r tycker att man ska vänta fyra till sex veckor, helst ännu längre.

Men för den som agerar snabbt och rätt kan kvarkan hållas på avstånd. Christa von Limburg Stirum ger några enkla råd:

1. Isolera nya hästar i stallet i tvåtre veckor, antingen i eget stall och egen hage, eller en egen avdelning i stallet.

2. Så fort en häst i stallet får feber och snuva, isolera den direkt enbart på misstanken. Ta prover. De första två dagarna är inte kvarkan särskilt smittsam. Men om man väntar tills hästen får gult snor är den redan jätteinfek­terad och har förmodlige­n spridit smittan vidare.

Kvarka är en bakteriell sjukdom som ger samma symptom som en kraftig förkylning. Den sprids enbart genom direktkont­akt och inte genom luften, som virus.

– Men spridninge­n kan ske via hästarnas grimmor eller via kläder och händer, säger Christa von Limburg Stirum.

– De flesta hästar blir inte allvarligt sjuka. Men några kan få bölder i lymfknutor­na under käken vilket

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FRISKA HÄSTAR. Sportchef Emma Rosenqvist på Mickedala ridhus har lärt sig hur hästarna ska skyddas mot kvarka.
Bild: ROGER LARSSON FRISKA HÄSTAR. Sportchef Emma Rosenqvist på Mickedala ridhus har lärt sig hur hästarna ska skyddas mot kvarka.
 ??  ?? SNABBA ÅTGÄRDER. Emma Rosenqvist lärde sig en del nytt på konferense­n om kvarka som nyligen hölls i Halmstad.
SNABBA ÅTGÄRDER. Emma Rosenqvist lärde sig en del nytt på konferense­n om kvarka som nyligen hölls i Halmstad.
 ??  ?? FRISKA HÄSTAR. Sportchef Emma Rosenqvist med Oline och Uno på Mickedala ridhus.
FRISKA HÄSTAR. Sportchef Emma Rosenqvist med Oline och Uno på Mickedala ridhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden