Hallandsposten

Waltersson (M) i upprop mot trakasseri­er

- ISABEL BARK

Halmstadpo­litikern Mikaela Waltersson (M) är en av drygt 1 600 kvinnliga politiker som ställer sig bakom ett upprop mot sexövergre­pp och trakasseri­er i maktens korridorer.

Över 1 640 kvinnliga politiker i landet har ställt sig bakom uppropet under hashtaggen #imaktensko­rridorer, som syftar till att män inte längre ska kunna använda sexuella överträdel­ser för att tysta och skrämma politiskt engagerade kvinnor. Mikaela Waltersson, förbundsor­dförande för Moderatern­a i Halland, har skrivit under.

– Jag har läst inläggen i den här Facebookgr­uppen och en del av dem är alldeles fruktansvä­rda. Man kan inte låta bli att bli väldigt berörd. Som förbundsor­dförande vill jag visa att tjejer i Muf kan vända sig till mig om det skulle vara något, säger Mikaela Waltersson.

Fler kvinnliga politiker i Halland har ställt sig bakom uppropet, bland andra Suzanne Åkerlund (L), Tove Bergman (MP), Charlott Zsoldos (V), Jenny Petersson (M) och Mari-louise Wernersson (C).

– Vi kvinnor är inte alltid så goda medsystrar. Ibland ser man saker, men väljer kanske att titta åt ett annat håll, säger Waltersson.

Riksdagsle­damöter, ministrar och Eu-parlamenta­riker har omnämnts i 250 olika vittnesmål som beskriver både olämplig beröring, ovälkomna kyssar och våldtäkter.

– Jag har själv fått min släng av sleven genom åren. Man har varit lilla gumman, haft för kort kjol enligt vissa eller fått onödiga kommentare­r som ibland anspelar på sex. Det är inte okej att ha ett sådant arbetsklim­at. Vad kan lokalpolit­iker göra åt en sådan jargong?

– Markera tydligare och inte låta saker rinna av. I stället borde man konfronter­a oftare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden